- Mąka
Składniki
- 1/2 kostki świeżych drożdży
- 1 łyżka stołowa cukru
- 360 ml letniej wody
- olej roślinny do smarowania
- 450 g mąki
- 1½ łyżeczki soli
- Dodatki:
- karmelizowana czerwona cebula
- suszony pomidor
- feta
- pesto z bazylii do dekoracji
-
Przygotowanie
-
1Piekarnik rozgrzać do 40 °C (gaz: poziom ¼, termoobieg 30 °C).
-
2Włożyć Cocotte Every do piekarnika do podgrzania.
-
3Rozpuść drożdże i cukier w letniej wodzie i odstaw na chwilę (aż pojawią się bąbelki).
-
4W międzyczasie wymieszać mąkę i sól w dużej misce. Następnie zagniatać mieszaninę drożdży przy pomocy mieszadła hakowatego miksera ręcznego przez około 5 minut z mieszanką mąki. Ciasto wyjąć z miski i ponownie ugniatać rękami. Ciasto powinno być lekko lepkie, gładkie i miękkie. W razie potrzeby dodać trochę mąki/wody.
-
5Ciasto umieścić w wysmarowanej olejem roślinnym misce, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę.
-
6Wyjąć podgrzane Cocotte Every z piekarnika i rozgrzać go do 180 ° C (gaz: poziom 4, termoobieg: 160 ° C).
-
7Ciasto uformować w kulkę, włożyć do ciepłej Cocotte Every i piec przez 25 minut z założoną żeliwną pokrywką.
-
8Położyć, według uznania, dodatki na chlebie i piec bez pokrywki przez kolejne 15 – 20 minut, aż skórka będzie lekko złocistobrązowa.
-
9Chleb wyjąć z piekarnika i pozostawić na 20 minut w Cocotte Every. Wyjąć chleb z garnka i podać.
-
10Wskazówka: Do przygotowania karmelizowanej cebuli pokroić w cienkie krążki i smażyć z niewielką ilością oleju na patelni, mieszając. Krążki cebuli posypać odrobiną cukru i skarmelizować.