Chlebek bananowy

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
6-8 6-8
Chlebek bananowy
To jeden z najłatwiejszych do zrobienia chlebków bananowych. Wilgotny, pyszny chleb można podawać z solonym masłem prosto z piekarnika.
Główne SKŁADNIKI
  • Chleb i Zboża
  • Owoce
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 585 g rozgniecionego dojrzałego banana
  • 175 ml oleju rzepakowego
  • 5 dużych jaj od kur z wolnego wybiegu
  • 300 g cukru muscovado
  • 10 ml aromatu waniliowego
  • 340 g mąki tortowej
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw
  • 1 przekrojony wzdłuż na pół banan do dekoracji
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C/stopień 6 (piekarnik gazowy). Lekko natłuść prostokątną małą formę do pieczenia Le Creuset 30 cm.
  • 2
    Umieść rozgniecionego banana w dużej misce i dodaj olej rzepakowy, jajka, cukier i ekstrakt waniliowy, a następnie ubijaj do połączenia składników. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mieszankę przypraw, i mieszaj do połączenia.
  • 3
    Wlej masę do przygotowanej formy do pieczenia, a na wierzchu ciasta połóż przekrojonego na pół banana. Piecz przez 65 minut lub do momentu, gdy po nakłuciu go wykałaczką patyczek będzie suchy.