- Chleb i Zboża
- Owoce
Składniki
- 585 g rozgniecionego dojrzałego banana
- 175 ml oleju rzepakowego
- 5 dużych jaj od kur z wolnego wybiegu
- 300 g cukru muscovado
- 10 ml aromatu waniliowego
- 340 g mąki tortowej
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw
- 1 przekrojony wzdłuż na pół banan do dekoracji
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C/stopień 6 (piekarnik gazowy). Lekko natłuść prostokątną małą formę do pieczenia Le Creuset 30 cm.
-
2Umieść rozgniecionego banana w dużej misce i dodaj olej rzepakowy, jajka, cukier i ekstrakt waniliowy, a następnie ubijaj do połączenia składników. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mieszankę przypraw, i mieszaj do połączenia.
-
3Wlej masę do przygotowanej formy do pieczenia, a na wierzchu ciasta połóż przekrojonego na pół banana. Piecz przez 65 minut lub do momentu, gdy po nakłuciu go wykałaczką patyczek będzie suchy.