- Mąka
Składniki
- 5 g świeżych drożdży
- 75 ml letniej wody
- 150 g mąki pszennej typ 550
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i rozmaryn do dekoracji
-
Przygotowanie
-
1Drożdże z wodą rozrobić w małej miseczce.
-
2Dodać mąkę, sól i olej i wszystko dokładnie wyrobić. Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
-
3Następnego dnia wyjąć ciasto i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
-
4Patelnię grillową rozgrzać na średnim ogniu. Podczas, gdy patelnia będzie się rozgrzewać, podzielić ciasto na 4 równe części i uformować podłużne placki.
-
5Cztery placki ułożyć na natłuszczonym oliwą talerzu. Przed grillowaniem obrócić placki na płycie, tak, aby ta strona również była pokryta olejem. Chlebki ułożyć na patelni grillowej Le Creuset i piec przez 5 do 6 minut z każdej strony aż do zrumienienia. Następnie zredukować ogień.
-
6Placki zdjąć z patelni natychmiast skropić oliwą z oliwek. Ozdobić solą i rozmarynem i podawać na ciepło.