Chlebki placki z patelni grillowej

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Chlebki placki z patelni grillowej
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 5 g świeżych drożdży
  • 75 ml letniej wody
  • 150 g mąki pszennej typ 550
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i rozmaryn do dekoracji
  • Przygotowanie

  • 1
    Drożdże z wodą rozrobić w małej miseczce.
  • 2
    Dodać mąkę, sól i olej i wszystko dokładnie wyrobić. Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
  • 3
    Następnego dnia wyjąć ciasto i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  • 4
    Patelnię grillową rozgrzać na średnim ogniu. Podczas, gdy patelnia będzie się rozgrzewać, podzielić ciasto na 4 równe części i uformować podłużne placki.
  • 5
    Cztery placki ułożyć na natłuszczonym oliwą talerzu. Przed grillowaniem obrócić placki na płycie, tak, aby ta strona również była pokryta olejem. Chlebki ułożyć na patelni grillowej Le Creuset i piec przez 5 do 6 minut z każdej strony aż do zrumienienia. Następnie zredukować ogień.
  • 6
    Placki zdjąć z patelni natychmiast skropić oliwą z oliwek. Ozdobić solą i rozmarynem i podawać na ciepło.