- Warzywa
Składniki
- 1 łyżka oleju
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- sól morska i rozgnieciony czarny pieprz
- 75 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w półkrążki
- 300 g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 1/2 łyżki wędzonej papryki
- 1/2 łyżki sosu Sriracha, opcjonalnie
- 2 duże łyżki pieczonej fasoli
- 2 jajka
- natka pietruszki, do udekorowania
-
Przygotowanie
-
1Temperatura piekarnika: 200°C, temperatura piekarnika z termoobiegiem: 180°C, stopień gazowy: 6
-
2Rozgrzać piekarnik do 200°C, piekarnik z termoobiegiem do 180°C, gaz ustawić na stopień 6
-
3Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu, a następnie dodać cebulę. Smażyć przez 4 - 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodać czosnek wraz ze szczyptą soli i smażyć jeszcze przez 1 minutę.
-
4Dodać pokrojoną na plastry kiełbasę chorizo i smażyć przez 2-3 minuty, aż kiełbasa zacznie chrupać i zaczną z niej wypływać soki. Włożyć ugotowane ziemniaki na patelnię wraz z papryką i wymieszać wszystkie składniki razem.
-
5Dodać sosu Sriracha, a następnie pieczonej fasoli i wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Doprawić odrobiną soli i pieprzu.
-
6Zdjąć patelnię z ognia i zrobić dwa otwory w masie ziemniaczanej. Do każdego otworu wbić jajko i wstawić do piekarnika na 5-8 minut, na tak długo, aby białko jajka stężało, ale żółtko było wciąż płynne.
-
7Wyjąć patelnię z piekarnika i posypać grubo posiekaną pietruszką. Najlepiej podawać z opiekanym chlebem na zakwasie.
-
8Chociaż danie to jest doskonałe samo w sobie, świetnie smakuje również z pokruszoną fetą lub twardym kozim serem.
-
9Aby danie było wegetariańskie, należy zastąpić kiełbasę chorizo pokrojoną w kostkę kiełbasą wegetariańską lub nawet wędzonym tofu.