- jajka
Składniki
- 2 x 250 g białka
- 2 x 500 g cukru pudru
- 2 x 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 x 2 łyżeczki octu z białego wina
- 2 x 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 500 g mrożonych jagód
- 1/4 szklanki cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 60 ml wody
- 2 szklanki bitej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki przesianego cukru pudru
- Jagoda
- 4 arkusze do pieczenia
- papier do pieczenia
- mikser
- mikser
- worek do dekoracji
- silikonowa szpatułka
-
Przygotowanie
-
1Aby przygotować bezy pavlova: wyłóż 4 blachy papierem do pieczenia.
-
2Na każdym papierze do pieczenia należy narysować kółka:
-
3Blacha do pieczenia 1: okrąg ø 28 cm
-
4Blacha do pieczenia 2: okrąg ø 22 cm
-
5Blacha do pieczenia 3: okrąg ø 14 cm i ø 10 cm
-
6Blacha do pieczenia 4: okrąg ø 18 cm i ø 6 cm
-
7Najpierw przygotuj mieszankę na dwie bezy- w dwóch oddzielnych naczyniach.
-
8W pierwszej partii ubić białka na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier puder i ubijaj, aż białka będą gęste i gładkie.
-
9Dodać mąkę kukurydzianą do białek. Następnie dobrze wymieszaj z octem i wanilią.
-
10Przełóż mieszaninę bezową do czystej miski i powtórz proces ponownie dla drugiej partii.
-
11Przyklej papier pergaminowy do każdej blachy do pieczenia z niewielką ilością bezy w każdym rogu, aby się nie zsunął.
-
12Następnie nałóż po łyżce mieszanki bezowej na każdy z narysowanych okręgów (z wyjątkiem najmniejszego, 6 cm). Rozprowadzić nożem, aby uzyskać równomiernie grubą warstwę ok. 1 1/2 cm.
-
13Wlej masę bezową do rękawa do wyciskania (z gwiaździstą dyszą) i umieść masę bezową w 6 cm kole - będzie to wierzchołek choinki Pavlova.
-
14Teraz użyj rękawa do wyciskania, aby wykonać małe ruchy w górę na zewnętrznej krawędzi każdego koła, które wyglądają jak gałęzie jodły.
-
15Piec bezę w temperaturze 120 ° C przez 30 minut, następnie obniż temperaturę do 100 ° C i kontynuuj pieczenie przez 1 1/2 - 2 godziny, aż beza całkowicie wyschnie. Wyłącz piekarnik i pozwól bezie ostygnąć w piekarniku.
-
16Na sos jagodowy: wszystkie składniki włożyć do rondla i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Jeśli wolisz drobniejszą konsystencję, możesz dokładnie zmieść sos w mikserze.
-
17W przypadku bitej śmietany: Śmietanę ubić mikserem i dodać wanilię i cukier.
-
18Aby złożyć choinkę Pavlova, połóż największy kawałek bezy na talerzu do ciasta. Ostrożnie rozprowadź na wierzchu warstwę bitej śmietany i udekoruj łyżką sosu jagodowego. Następnie ułóż kolejny mniejszy kawałek bezy na wierzchu. Powtarzaj ten proces, aż wszystkie części bezy zostaną zużyte. Udekoruj kilkoma świeżymi jagodami i skrop sosem jagodowym na pavlova.