- Orzechy i Nasiona
Składniki
- 150 g niesolonej mieszanki orzechów (nerkowce, orzechy laskowe, włoskie i migdały)
- 30 g płatków owsianych
- 30 g wiórków kokosowych
- 30 g nasion słonecznika
- 30 g nasion chia
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 30 g oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżki mielonej wanilii
- ½ łyżki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 30 g rodzynek lub drobno pokrojonych suszonych owoców
- Świeże jagody, jogurt i syrop z agawy
-
Przygotowanie
-
1Grubo pokrój mieszankę orzechów. Rozgrzej patelnię Le Creuset z powłoką nieprzywierającą i upraż orzechy, płatki owsiane, wiórki kokosowe, nasiona słonecznika, nasiona chia oraz siemię lniane na średnim ogniu przez 10 minut, co chwilę mieszając. Dodaj wanilię, cynamon oraz olej kokosowy i smaż przez kolejne 2–3 minuty.
-
2Przełóż musli na deskę lub formę wyłożoną papierem do pieczenia i zostaw do wystygnięcia na około 20 minut. Lekko posól i dodaj rodzynki lub inne suszone owoce (opcjonalne). Przechowuj musli w szczelnym słoiku, a będzie dobre do spożycia przez około 3 tygodnie.
-
3Podawaj około 75 g owoców na porcję (np. truskawki, maliny, borówki, żurawina). Umyj, jeśli konieczne, i przekrój duże kawałki na pół. Dodaj ½ łyżeczki syropu z agawy do 100–150 g jogurtu, wlej do miski Le Creuset, dodaj owoce i 50 g chrupiącego musli. Podawaj od razu.