- Warzywa
Składniki
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 cała dynia piżmowa (500 g)
- 125 g mąki
- 3 żółtka
- 8 g soli
- 5 g pieprzu czarnego
- 2 g startej gałki muszkatołowej
- Purée z dyni piżmowej
- Popcorn
- Papryka
- 30 g brązowego cukru
-
Przygotowanie
-
1Gotuj na parze lub piecz całą dynię (bez obierania) przez 40 minut w temperaturze 180°C.
-
2Wymieszaj w misce mąkę i mleko. Dodaj żółtka i wymieszaj łopatką kuchenną. Dodaj miąższ dyni, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz.
-
3Wlej masę do formy do cannelé Le Creuset.
-
4Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C. Piecz przez 40 minut w temperaturze 160°C, a przez ostatnie 10 minut w temperaturze 180°C.
-
5Pozostaw cannelé do ostudzenia. Po ostygnięciu przełóż na formę do pieczenia. Posyp brązowym cukrem i zapiekaj w temperaturze 240°C od 5 do 8 minut.
-
6Udekoruj dyniowym purée, popcornem i odrobiną papryki. Podawaj na ciepło.
-
7Porada szefa kuchni: Wypieki nie muszą odstawać. Nie ubijaj ciasta, by cannelé nie wykipiało podczas pieczenia.