
To cannelé, nieco bardziej słodkie niż wytrawne, inspirowane jest smakami Halloween, którym nikt się nie oprze. Przepyszne cannelé z dynią i trzema serami, wykończone dyniowym popcornem oraz brązowym cukrem – idealny dodatek do upiornego ucztowania.
Główne SKŁADNIKI
- Warzywa
Składniki
Przygotowanie
Składniki
CANNELE
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 cała dynia piżmowa (500 g)
- 125 g mąki
- 3 żółtka
- 8 g soli
- 5 g pieprzu czarnego
- 2 g startej gałki muszkatołowej
WYKOŃCZENIE
- Purée z dyni piżmowej
- Popcorn
- Papryka
- 30 g brązowego cukru
-
Przygotowanie
-
1Gotuj na parze lub piecz całą dynię (bez obierania) przez 40 minut w temperaturze 180°C.
-
2Wymieszaj w misce mąkę i mleko. Dodaj żółtka i wymieszaj łopatką kuchenną. Dodaj miąższ dyni, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz.
-
3Wlej masę do formy do cannelé Le Creuset.
-
4Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C. Piecz przez 40 minut w temperaturze 160°C, a przez ostatnie 10 minut w temperaturze 180°C.
-
5Pozostaw cannelé do ostudzenia. Po ostygnięciu przełóż na formę do pieczenia. Posyp brązowym cukrem i zapiekaj w temperaturze 240°C od 5 do 8 minut.
-
6Udekoruj dyniowym purée, popcornem i odrobiną papryki. Podawaj na ciepło.
-
7Porada szefa kuchni: Wypieki nie muszą odstawać. Nie ubijaj ciasta, by cannelé nie wykipiało podczas pieczenia.
Chef’s Note
No resting necessary. The dough should not be whipped, or else the cannelés will overflow when cooked.
