Składniki
- 250 g mąki
- 125 g cukru pudru
- 125 g masła
- 25 g mielonych migdałów
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
-
Przygotowanie
-
1Wymieszać przyprawy z mąką. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy i sól.
-
2Pokroić masło na małe kawałki i dodać. Wyrabiać kruche ciasto opuszkami palców.
-
3Jajko ubić, dodać do masy i ugniatać do uzyskania jednolitej masy.
-
4Uformować kulkę i zawinąć ją w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na godzinę.
-
5Rozgrzać piekarnik do 160 ° C.
-
6Wyjąć ciasto z lodówki.
-
7Posypać mąką blat roboczy, rozwałkować ciasto i wyciąć kształty ciasteczek różnymi foremkami do ciastek.
-
8Ułożyć ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawić do piekarnika. Piec przez 12 do 15 minut. Kiedy brzegi staną się brązowe, ciasteczka są gotowe.
-
9Udekorować brzegi ciastek małymi kolorowymi koralikami lub lukrem.
-
10Ciastka można przechowywać kilka dni w kamionkowym pojemniku.