Składniki
- 120 g masła, dodatkowo do natłuszczenia
- 120 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g kakao do pieczenia
- 2 jajka
- 60 g chrupiącego masła orzechowego
- 1 łyżka mleka
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
-
2W misce wymieszać masło, cukier i ekstrakt waniliowy na pianę. W osobnej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
-
3Gdy masło z cukrem będzie lekkie i spienione, rozbić jedno z jajek i dodać łyżkę mąki. Ubić trzepaczką lub mikserem, aż jajko będzie dobrze połączone. Powtórzyć proces z drugim jajkiem.
-
4Po dodaniu obu jajek dodać pozostałą mąkę, masło orzechowe i mleko. Ubić trzepaczką lub mikserem, aż powstanie gładkie, gęste ciasto.
-
5Nasmarować 5 małych foremek odrobiną masła. Rozłożyć w nim ciasto, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku przez 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić całkowicie.
-
6Aby udekorować, rozprowadzić czekoladę na ciastach i wyrównać łyżką. Umieścić Reese's na środku każdego ciastka i przykleić do dwóch jadalnych oczu odrobinę czekolady.
-
7Z kawałków precla ułożyć 8 nóżek (po 4 z każdej strony) na korpusie pająka i podawać.
-
8Wskazówki:
-
9Ciastka można łatwo wyjąć z foremek.
-
10Pamiętaj, aby do tych słodkich przysmaków używać niesolonych precli.