Ciasteczka w kształcie pająków z czekoladą i orzechami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Ciasteczka w kształcie pająków z czekoladą i orzechami
Te pełne grozy ciastka z czekoladą i orzechami ziemnymi są idealne na Halloween. Puszysty czekoladowy biszkopt z chrupiącym masłem orzechowym, oblany czekoladą, plus pająk z cukierka orzechowego z chrupiącymi precelowymi nogami. Świetne na imprezę dla dzieci!
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 120 g masła, dodatkowo do natłuszczenia
  • 120 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g kakao do pieczenia
  • 2 jajka
  • 60 g chrupiącego masła orzechowego
  • 1 łyżka mleka
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
  • 2
    W misce wymieszać masło, cukier i ekstrakt waniliowy na pianę. W osobnej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  • 3
    Gdy masło z cukrem będzie lekkie i spienione, rozbić jedno z jajek i dodać łyżkę mąki. Ubić trzepaczką lub mikserem, aż jajko będzie dobrze połączone. Powtórzyć proces z drugim jajkiem.
  • 4
    Po dodaniu obu jajek dodać pozostałą mąkę, masło orzechowe i mleko. Ubić trzepaczką lub mikserem, aż powstanie gładkie, gęste ciasto.
  • 5
    Nasmarować 5 małych foremek odrobiną masła. Rozłożyć w nim ciasto, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku przez 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić całkowicie.
  • 6
    Aby udekorować, rozprowadzić czekoladę na ciastach i wyrównać łyżką. Umieścić Reese's na środku każdego ciastka i przykleić do dwóch jadalnych oczu odrobinę czekolady.
  • 7
    Z kawałków precla ułożyć 8 nóżek (po 4 z każdej strony) na korpusie pająka i podawać.
  • 8
    Wskazówki:
  • 9
    Ciastka można łatwo wyjąć z foremek.
  • 10
    Pamiętaj, aby do tych słodkich przysmaków używać niesolonych precli.