- Mąka
Składniki
- 75 g rodzynek
- 3-4 łyżki rumu
- 250 g mąki
- 125 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 szczypta soli
- 3 jajka
- 75 g masła
- 50 g cukru
- 125 ml wody
- 125 ml rumu
- 5 g dżemu morelowego
- 125 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
- 1 mały ananas
- 1 łyżka cukru pudru
-
Przygotowanie
-
1Temperatura piekarnika: 180°C, temperatura piekarnika z termoobiegiem: 160°C, stopień gazowy: 4
-
2Rozpocząć od namoczenia rodzynek w rumie i odstawienia ich na bok.
-
3Aby przygotować ciasto w dużej misce, zacząć od przesiania mąki. Następnie podgrzać mleko w rondelku na małym ogniu i rozkruszyć drożdże w letnim mleku. Dodać łyżkę mąki i szczyptę soli i wszystko wymieszać, aż powstanie gęsta pasta.
-
4Pozostawić owsiankę drożdżową do wyrośnięcia pod tkaniną przez 30 minut.
-
5Wymieszać dobrze mąkę z cukrem i solą. Wbić jajka na miskę i dodać masło w płatkach. Dodać owsiankę drożdżową i wymieszać wszystko razem, aby uformować gładkie ciasto.
-
6Dodać do ciasta nasączone rumem rodzynki. Przykryć tkaniną i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
-
7Gdy ciasto wyrośnie, przekroić je na ćwiartki i piec przez 30 minut w natłuszczonych małych naczyniach żaroodpornych piekarniku w temperaturze 180 °C, w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 160°C, stopień gazowy: 4
-
8Podczas pieczenia ciasta zagotować syrop z cukru i wody, a następnie dodać rum. Namoczyć w nim ciepłe bułeczki. Doprowadzić dżem morelowy do wrzenia z wykorzystaniem wody i cukru, a następnie posmarować nim ciastka.
-
9Pokroić ananas wzdłuż na ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości. Na patelni rozpuścić cukier i masło i usmażyć w nim ananasa.
-
10Ciasta przekroić na pół, posypać cukrem pudrem i podawać z kawałkami ananasa.