- Mąka
Składniki
- 235 g masła, dodatkowo do natłuszczenia
- 235 g miękkiego brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 40 g Ovaltine
- 35 g kakao w proszku
- 80 ml ciepłego mleka
- 235 g mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jajka
- Do dekoracji:
- 100 g kruchego ciasta czekoladowego
- 100 g ciastek oreo
- 70 g suszonych płatków kokosowych
- 1 - 2 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego
- 400 g pasty czekoladowej
- masy w różnych kolorach, do modelowania warzyw ozdobnych
- jadalne kwiaty, opcjonalnie
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 200 ° C (gaz: poziom 6, termoobieg: 180 ° C).
-
2Mikserem ubić masło, cukier i wanilię na kremową masę.
-
3W osobnej misce wymieszać Ovaltine, kakao w proszku i mleko razem ze 100 ml gorącej wody do uzyskania gęstej masy. Następnie dodać do masy maślano-cukrowej i wszystko wymieszać na gładką masę.
-
4W misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać jajka jedno po drugim, każde z łyżką mąki, do masy maślano-czekoladowej i wymieszać.
-
5Teraz stopniowo wmieszać pozostałą mąkę do masy.
-
6Posmarować formę do pieczenia odrobiną masła. Wlać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut. Użyć pałeczek, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe. Jeśli ciasto nadal jest lepkie na szpikulcu, piec jeszcze 5 minut. Pozwól całkowicie ostygnąć.
-
7Przygotować dodatki: Rozkruszyć ciastka na okruchy za pomocą robota kuchennego.
-
8W misce wymieszać płatki kokosowe z zielonym barwnikiem spożywczym, tak aby wszystkie płatki były zielone.
-
9Gdy ciasto całkowicie ostygnie, posmarować pastę czekoladową. Następnie posypać całe ciasto okruchami biszkoptów i delikatnie docisnąć, aby dobrze się trzymały. To jest gleba.
-
10Brzegi są teraz zaznaczone płatkami kokosowymi. Ostrożnie rozprowadzić jeden raz wokół krawędzi całego ciasta, a następnie zaznać prostokątne części pośrodku według uznania.
-
11Użyć masy do wymodelowania różnych rodzajów warzyw według własnego uznania, podzielić je na osobne części i udekorować jadalnymi kwiatami.