Składniki
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 200 ml śmietanki
- 80 g solonego masła pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka soli morskiej (Fleur de Sel)
- 4 jajka średniej wielkości
- 80 g cukru pudru
- 50 g przesianej mąki
- 100 g gorzkiej czekolady (min. 70% zawartości kakao)
- 100 g masła
- 20 g masła do natłuszczania foremek
- 2 łyżki mąki do nacierania foremek
-
Przygotowanie
-
1Aby uzyskać słony karmel, podgrzewać w rondelku cukier i wodę na średnim ogniu przez ok. 4-5 minut. Jak tylko cukier się rozpuścić, a karmel nabierze złotobrązowego koloru, zdjąć go z ognia i ostrożnie wymieszać ze śmietanką drewnianą łyżką. Uwaga - tutaj może się rozpryskiwać! Teraz dodać masło i sól morską i odstawić do ostygnięcia.
-
2Rozgrzać piekarnik do 230 ° C.
-
3Następnie przygotować ciasto. Aby to zrobić, ubijać jajka i cukier w misce mikserem przez około 3 minuty, aż się spienią. Następnie powoli wmieszać mąkę i odstawić wszystko na bok.
-
4Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w misce w kuchence mikrofalowej (ok. 2 minuty z mocą 600 W) lub w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia na kilka minut, a następnie wymieszać z mieszanką jajeczno-mąkową na jednorodne ciasto.
-
5Naczynia żaroodporne posmarować odrobiną masła, a następnie posypać mąką. Ciasto podzielić na 4 foremki i na środku umieść łyżkę solonego karmelu.
-
6Piec w nagrzanym piekarniku ok. 8-10 minut, przed podaniem pozostawić do ostygnięcia na ok. 1 minutę.
-
7Wskazówki:
-
8Te ciastka są nie tylko szybkie i łatwe, ale można je również przechowywać w zamrażarce nawet przez rok. Po prostu przykryj folią spożywczą i zamroź.