Ciasto czekoladowe ze słonym karmelem

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Under 30 min. Under 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Mniej niż 30 minut Mniej niż 30 minut
PORCJE
4-6 4-6
Ciasto czekoladowe ze słonym karmelem
Ciasta czekoladowe to klasyka, a mimo to zawsze potrafią zachwycać ciepłym, płynnym rdzeniem. Karmel z solą morską nadaje tym ciastom szczególny francuski akcent.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na solony karmel:
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 200 ml śmietanki
  • 80 g solonego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka soli morskiej (Fleur de Sel)
Na ciasto czekoladowe:
  • 4 jajka średniej wielkości
  • 80 g cukru pudru
  • 50 g przesianej mąki
  • 100 g gorzkiej czekolady (min. 70% zawartości kakao)
  • 100 g masła
  • 20 g masła do natłuszczania foremek
  • 2 łyżki mąki do nacierania foremek
  • Przygotowanie

  • 1
    Aby uzyskać słony karmel, podgrzewać w rondelku cukier i wodę na średnim ogniu przez ok. 4-5 minut. Jak tylko cukier się rozpuścić, a karmel nabierze złotobrązowego koloru, zdjąć go z ognia i ostrożnie wymieszać ze śmietanką drewnianą łyżką. Uwaga - tutaj może się rozpryskiwać! Teraz dodać masło i sól morską i odstawić do ostygnięcia.
  • 2
    Rozgrzać piekarnik do 230 ° C.
  • 3
    Następnie przygotować ciasto. Aby to zrobić, ubijać jajka i cukier w misce mikserem przez około 3 minuty, aż się spienią. Następnie powoli wmieszać mąkę i odstawić wszystko na bok.
  • 4
    Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w misce w kuchence mikrofalowej (ok. 2 minuty z mocą 600 W) lub w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia na kilka minut, a następnie wymieszać z mieszanką jajeczno-mąkową na jednorodne ciasto.
  • 5
    Naczynia żaroodporne posmarować odrobiną masła, a następnie posypać mąką. Ciasto podzielić na 4 foremki i na środku umieść łyżkę solonego karmelu.
  • 6
    Piec w nagrzanym piekarniku ok. 8-10 minut, przed podaniem pozostawić do ostygnięcia na ok. 1 minutę.
  • 7
    Wskazówki:
  • 8
    Te ciastka są nie tylko szybkie i łatwe, ale można je również przechowywać w zamrażarce nawet przez rok. Po prostu przykryj folią spożywczą i zamroź.