- Warzywa
Składniki
- 10 jajek
- 350 g brązowego cukru
- 900 g startej marchwi (zachowaj końcówki!)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 840 g mąki migdałowej lub mielonych migdałów
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- starta gałka muszkatołowa (zgodnie z życzeniem)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g posiekanej żurawiny
- 200 g pekan, grubo posiekanych
- 80 g startego kokosa
- 300 ml oleju rzepakowego
- 500 g miękkiego masła
- 2 szklanki śmietany
- 500 g przesianego cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g cukru
- 120 ml wody
- zachowane końce marchwi
- 100 g pistacji, drobno posiekanych
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 160 ° C.
-
2Ubić jajka i cukier mikserem przez 8 minut lub do momentu, aż utworzy się lekka masa i potroi się objętość.
-
3Przełożyć marchewkę, ekstrakt waniliowy, mąkę migdałową, przyprawy, proszek do pieczenia, żurawinę, orzechy pekan, płatki kokosowe i olej rzepakowy do dużej miski i dobrze wymieszać. Delikatnie dodać połowę mieszanki jajecznej, następnie dodać resztę i dobrze wymieszać.
-
4Podzielić masę na dwie nasmarowane tortownice (o średnicy 24 cm) wyłożone papierem do pieczenia. Piec w piekarniku przez 55 minut. Odłożyć na bok i lekko ostudzić.
-
5Na polewę wymieszać śmietankę i masło w robocie kuchennym lub mikserem ręcznym do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać pozostałe składniki i wymieszać, aby uzyskać kremową, miękką masę.
-
6Posmarować wierzchnią część ciasta polewą.
-
7Gotować na wolnym ogniu cukier i wodę, aż cukier się karmelizuje. Gdy tylko cukier będzie miał złoty kolor, zdjąć go z ognia. Końcówki marchwi, ostrożnie zanurzyć je w cukrze. Położyć marchewki na papierze do pieczenia, aby ostygły i stwardniały. Następnie udekorować nim ciasto i posypać wierzchnią ciasta pistacjami.