Ciasto marchewkowe z kandyzowanymi marchewkami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
8-10 8-10
Ciasto marchewkowe z kandyzowanymi marchewkami
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Do ciasta:
  • 10 jajek
  • 350 g brązowego cukru
  • 900 g startej marchwi (zachowaj końcówki!)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 840 g mąki migdałowej lub mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • starta gałka muszkatołowa (zgodnie z życzeniem)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g posiekanej żurawiny
  • 200 g pekan, grubo posiekanych
  • 80 g startego kokosa
  • 300 ml oleju rzepakowego
Do polewy:
  • 500 g miękkiego masła
  • 2 szklanki śmietany
  • 500 g przesianego cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do kandyzowanych końcówek marchwi:
  • 200 g cukru
  • 120 ml wody
  • zachowane końce marchwi
  • 100 g pistacji, drobno posiekanych
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 160 ° C.
  • 2
    Ubić jajka i cukier mikserem przez 8 minut lub do momentu, aż utworzy się lekka masa i potroi się objętość.
  • 3
    Przełożyć marchewkę, ekstrakt waniliowy, mąkę migdałową, przyprawy, proszek do pieczenia, żurawinę, orzechy pekan, płatki kokosowe i olej rzepakowy do dużej miski i dobrze wymieszać. Delikatnie dodać połowę mieszanki jajecznej, następnie dodać resztę i dobrze wymieszać.
  • 4
    Podzielić masę na dwie nasmarowane tortownice (o średnicy 24 cm) wyłożone papierem do pieczenia. Piec w piekarniku przez 55 minut. Odłożyć na bok i lekko ostudzić.
  • 5
    Na polewę wymieszać śmietankę i masło w robocie kuchennym lub mikserem ręcznym do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać pozostałe składniki i wymieszać, aby uzyskać kremową, miękką masę.
  • 6
    Posmarować wierzchnią część ciasta polewą.
  • 7
    Gotować na wolnym ogniu cukier i wodę, aż cukier się karmelizuje. Gdy tylko cukier będzie miał złoty kolor, zdjąć go z ognia. Końcówki marchwi, ostrożnie zanurzyć je w cukrze. Położyć marchewki na papierze do pieczenia, aby ostygły i stwardniały. Następnie udekorować nim ciasto i posypać wierzchnią ciasta pistacjami.