- Owoce
Składniki
- 4 śliwki
- 150 g cukru pudru i dodatkowe 2 łyżki do posypania
- 3 duże jaja od kur z wolnego wybiegu
- 5 ml pasty waniliowej
- 150 g masła
- 200 g białej czekolady, posiekanej
- 240 g mąki tortowej
- 7 ml proszku do pieczenia
- 125 ml mleka
- 5 g liści tymianku
- Gęsty, kremowy jogurt, do podawania
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C/160°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 4 (piekarnik gazowy).
-
2Wyłóż kwadratową formę do pieczenia Le Creuset o średnicy 24 cm papierem do pieczenia i spryskaj tłuszczem do pieczenia w sprayu.
-
3Przygotuj śliwki, krojąc je na pół i usuwając pestki. Pokrój na pół i na cienkie,równe plasterki. Posyp 1 łyżką cukru dno wysmarowanej tłuszczem formy, ułóż plasterki śliwek wrównych rzędach, tak aby lekko na siebie zachodziły, aż pokryjesz całą powierzchnię formy. Posyp śliwki pozostałą1 łyżką cukru.
-
4Aby przygotować ciasto, ubij jaja, cukier i wanilię, aż do uzyskania gęstości i jasnego koloru. Wśredniej wielkości misce roztop masło i czekoladę w mikrofalówce w krótkich seriach, mieszając po każdejz nich, aby czekolada się nie przypaliła.
-
5Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj suche składniki do mieszaniny cukru i jaj, abyje połączyć. Powoli dodaj roztopione masło i czekoladę, a następnie mleko i tymianek. Mieszaj do momentupołączenia.
-
6Wlej masę do formy i piecz przez 50–60 minut, aż będzie złocista i upieczona. Po 40 minutachprzykryj folią aluminiową, aby zapobiec zbytniemu zrumienieniu się wierzchu.
-
7Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce do studzenia ciasta Le Creuset, pozostawiając ciasto w formie. Poostygnięciu wyjmij i podawaj na ciepło z gęstym, kremowym jogurtem.