Ciasto świąteczne na nowo

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Ponad 2 godziny Ponad 2 godziny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
8-10 8-10
Ciasto świąteczne na nowo
Świąteczny przysmak z brandy, cytrusami, owocami i przyprawami. Na wyjątkowe okazje podawaj z jagodami oprószonymi złotym pyłem.
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1/2 szklanki brandy
  • 500 g różnych owoców, np. suszonej żurawiny i rodzynek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 20 g wiórków kokosowych
  • Sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 250 g drobnego cukru
  • 6 dużych jajek od kur z wolnego wybiegu
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sok i skórka z 1 pomarańczy
DO PODANIA
  • Krem budyniowy
  • Cukier puder
  • Świeże jagody w złotym pyłku
  • Przygotowanie

  • 1
    Podgrzej brandy. Dodaj owoce, cynamon, imbir, kardamon, wiórki kokosowe i sok pomarańczowy. Odstaw na 2 godziny.
  • 2
    Po 2 godzinach nagrzej piekarnik do temperatury 160°C z termoobiegiem lub 180°C bez. Utrzyj masło z cukrem, aż utworzą jasną, puszystą masę. Dodawaj po kolei jajka, po każdym ubijając masę.
  • 3
    Dodaj mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i mieszaj do połączenia. Dodaj brandy i dokładnie wymieszaj. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia Le Creuset lub Okrągłej Brytfanny żeliwnej o średnicy 22 cm.
  • 4
    Wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę i 20 minut. Przed pokrojeniem zostaw do ostudzenia w formie lub garnku. Podawaj z kremem budyniowym, cukrem pudrem i świeżymi jagodami w jadalnym złotym pyłku.