- Owoce
Składniki
- 1/2 szklanki brandy
- 500 g różnych owoców, np. suszonej żurawiny i rodzynek
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 20 g wiórków kokosowych
- Sok i skórka z 1 pomarańczy
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej
- 250 g drobnego cukru
- 6 dużych jajek od kur z wolnego wybiegu
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Sok i skórka z 1 pomarańczy
- Krem budyniowy
- Cukier puder
- Świeże jagody w złotym pyłku
-
Przygotowanie
-
1Podgrzej brandy. Dodaj owoce, cynamon, imbir, kardamon, wiórki kokosowe i sok pomarańczowy. Odstaw na 2 godziny.
-
2Po 2 godzinach nagrzej piekarnik do temperatury 160°C z termoobiegiem lub 180°C bez. Utrzyj masło z cukrem, aż utworzą jasną, puszystą masę. Dodawaj po kolei jajka, po każdym ubijając masę.
-
3Dodaj mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i mieszaj do połączenia. Dodaj brandy i dokładnie wymieszaj. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia Le Creuset lub Okrągłej Brytfanny żeliwnej o średnicy 22 cm.
-
4Wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę i 20 minut. Przed pokrojeniem zostaw do ostudzenia w formie lub garnku. Podawaj z kremem budyniowym, cukrem pudrem i świeżymi jagodami w jadalnym złotym pyłku.