- Mąka
Składniki
- 7 jajek
- 350 g cukru pudru
- 215 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 215 ml oleju rzepakowego
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kardamonu, zmielonego
- 1 szklanka wiśni (400 g), osuszonych
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
-
2Ubijać jajka z cukrem pudrem przez 5 minut.
-
3Dodać jogurt, ekstrakt waniliowy i olej rzepakowy powoli mieszając.
-
4Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kardamon.
-
5Przełożyć masę do garnka.
-
6Położyć wiśnie na wierzchu i piec w piekarniku przez godzinę.
-
7Jeśli ciasto stanie się zbyt zarumienione, ale jeszcze nie dojdzie w środku, umieścić pokrywkę na garnku na 15 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, można użyć drewnianego szpikulca lub wykałaczki, aby wykonać test przylepności.
-
8Wskazówki: Garnek do mięs aluminium 20 cm idealnie nadaje się do pieczenia ciast. Wyjąć ciasto z garnka, gdy jest jeszcze ciepłe. Następnie ostudzić.