- Mąka
Składniki
- 235 g masła
- 235 g cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 cytryna, sok i skórka
- 235 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
- 100 g grubo posiekanej białej czekolady
- Na krem:
- 50 g masła
- 100 g skórki z cytryny
- 250 g cukru pudru
- Na koszyczek:
- 100 g białej czekolady
- 50 g makaronu nitki
- 100 g małych czekoladowych jajek
- Do dekoracji:
- roladki z białej czekolady
- skórki z cytryny
- Potrzebujesz również:
- mała miska
- folia spożywcza
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 190 ° C (gaz: poziom 4, termoobieg: 170 ° C).
-
2Ubić masło, cukier i wanilię mikserem na pianę. Dodać sok i skórkę z cytryny i mieszać przez 30 sekund, aby wszystko dobrze się wymieszało.
-
3W osobnej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia.
-
4Dodać jajka jedno po drugim do mieszanki maślano-cytrynowo-cukrowej razem z łyżką mąki i dobrze wymieszać.
-
5Stopniowo wmieszać pozostałą mąkę i wymieszać na gładkie ciasto.
-
6Ostrożnie dodać startą białą czekoladę do masy.
-
7Włożyć ciasto na blachę lub formę do pieczenia i piec w piekarniku przez 35-40 minut. Użyć pałeczek, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe. Jeśli trochę lepkie ciasto przyklei się do szpikulca, piec przez kolejne 5-10 minut i całkowicie ostudzić.
-
8Teraz przygotować masło i koszyczek: Umieścić wszystkie składniki na krem w misce i wymieszać na gładką masę. Wstawić do lodówki.
-
9Aby przygotować koszyczek, rozpuścić białą czekoladę. Wyłożyć miskę folią spożywczą. Makaron przełamać na kawałki o długości około 10 cm, polać czekoladą, a następnie ułożyć w misce tak, aby utworzyły gniazdo. Wstawić do lodówki.
-
10Posmarować całkowicie ostudzone ciasto cytrynowym kremem na wierzchu. Uformować kółko wokół zewnętrznej krawędzi ciasta płatkami czekolady i skórką z cytryny. Umieścić koszyczek na środku ciasta i udekorować czekoladowymi jajkami.
-
11Upewnij się, że ciasto całkowicie ostygło. Może to zająć kilka godzin. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.