Ciasto z białą czekoladą i cytryną z dekoracyjnym koszyczkiem wielkanocnym

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
10+ 10+
Ciasto z białą czekoladą i cytryną z dekoracyjnym koszyczkiem wielkanocnym
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na ciasto:
  • 235 g masła
  • 235 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 cytryna, sok i skórka
  • 235 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • 100 g grubo posiekanej białej czekolady
  • Na krem:
  • 50 g masła
  • 100 g skórki z cytryny
  • 250 g cukru pudru
  • Na koszyczek:
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g makaronu nitki
  • 100 g małych czekoladowych jajek
  • Do dekoracji:
  • roladki z białej czekolady
  • skórki z cytryny
  • Potrzebujesz również:
  • mała miska
  • folia spożywcza
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 190 ° C (gaz: poziom 4, termoobieg: 170 ° C).
  • 2
    Ubić masło, cukier i wanilię mikserem na pianę. Dodać sok i skórkę z cytryny i mieszać przez 30 sekund, aby wszystko dobrze się wymieszało.
  • 3
    W osobnej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia.
  • 4
    Dodać jajka jedno po drugim do mieszanki maślano-cytrynowo-cukrowej razem z łyżką mąki i dobrze wymieszać.
  • 5
    Stopniowo wmieszać pozostałą mąkę i wymieszać na gładkie ciasto.
  • 6
    Ostrożnie dodać startą białą czekoladę do masy.
  • 7
    Włożyć ciasto na blachę lub formę do pieczenia i piec w piekarniku przez 35-40 minut. Użyć pałeczek, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe. Jeśli trochę lepkie ciasto przyklei się do szpikulca, piec przez kolejne 5-10 minut i całkowicie ostudzić.
  • 8
    Teraz przygotować masło i koszyczek: Umieścić wszystkie składniki na krem w misce i wymieszać na gładką masę. Wstawić do lodówki.
  • 9
    Aby przygotować koszyczek, rozpuścić białą czekoladę. Wyłożyć miskę folią spożywczą. Makaron przełamać na kawałki o długości około 10 cm, polać czekoladą, a następnie ułożyć w misce tak, aby utworzyły gniazdo. Wstawić do lodówki.
  • 10
    Posmarować całkowicie ostudzone ciasto cytrynowym kremem na wierzchu. Uformować kółko wokół zewnętrznej krawędzi ciasta płatkami czekolady i skórką z cytryny. Umieścić koszyczek na środku ciasta i udekorować czekoladowymi jajkami.
  • 11
    Upewnij się, że ciasto całkowicie ostygło. Może to zająć kilka godzin. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.