- Mąka
Składniki
- 150 g masła (temperatura pokojowa)
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (granulek)
- 180 g czekolady deserowej, grubo posiekanej
- 60 g cukru
- 3 jajka (duże L)
- ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 250 g mąki pszennej (typ 550)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 25 g kakao
- 230 g twarogu sernikowego
- 60 g cukru pudru
- sok i skórka z 1 cytryny
- 200 g świeżych owoców (maliny, truskawki, wiśnie)
- 120 ml śmietanki kremówki
- 240 g czekolady deserowej, drobno startej
- 100 g orzechów laskowych, prażonych w temperaturze 180 °C przez 8 minut
- 80 g jagód goji
- cukier puder do posypania
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 180 °C (gaz: poziom 3, termoobieg 160 °C).
-
2Trzy formy do pieczenia o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować krawędzie odrobiną masła.
-
3W dużym rondlu rozpuścić masło. Po wyłączeniu ognia dodać 250 ml gorącej wody, kawę rozpuszczalną i posiekaną czekoladę, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i ubijać mikserem przez 2 minuty.
-
4W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Połączyć wszystkie składniki, ostrożnie ubijając do uzyskania gładkiego ciasta.
-
5Wlać ciasto do trzech foremek wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 50 minut. Gdy tylko spody będą gotowe, należy je wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na 10 minut.
-
6Wymieszać twaróg z cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny tak, aby uzyskać jednorodną masę. Po schłodzeniu posmarować dwa spody ciasta kremem serowym i rozłożyć na nich jagody. Następnie ułożyć wszystkie trzy piętra jeden na drugim.
-
7W rondlu przygotować ganasz. Do dobrze rozgrzanej śmietanki kremówki (pamiętać, aby nie doprowadzić jej do wrzenia) dodać drobno posiekaną czekoladę, poczekać aż czekolada się rozpuści, można w tym celu przykryć rondel, później mieszać do połączenia się składników i polać ciasto.
-
8Udekorować ciasto owocami, orzechami laskowymi i posyp cukrem pudrem.