- Jajka
Składniki
- Niewielka ilość szczypiorku
- 2 jaja (wielkość M)
- W zależności od wielkości: 2-4 plastry boczku śniadaniowego
- 1-2 łyżeczki drobno startego parmezanu
- Opcjonalnie kilka pomidorków koktajlowych
- Sól
-
Przygotowanie
-
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 210°C (termoobieg 190°C).
-
2Szczypiorek posiekać. Delikatnie oddzielić, żółtka od białek odstawić do dwóch małych miseczek.
-
3Białko ubić ze szczyptą soli i dodać szczypiorku.
-
4Plastry boczku ułożyć na patelni i lekko podsmażyć z obu stron.
-
5Białą pianę ułożyć w 2 stożkach na plastrach boczku. W każdej chmurce wyrobić łyżką delikatne wgłębienie (do niego podamy później żółtko) i posypać parmezanem.
-
6Pomidorki koktajlowe ułożyć na patelni.
-
7Patelnię ustawić na ruszcie w gorącym piekarniku i chmurki podpiec 5-6 minut.
-
8Następnie żółtko delikatnie wpuścić do wgłębienia i zapiekać dalsze 3-4 minuty.
-
9Doprawić pieprzem i serwować na chrupiącym chlebie.