- Drób
Składniki
- 600-700 g filetów z piersi kaczki
- 1-2 łyżka oleju do smażenia
- 4 cebule szalotki
- 40 ml octu balsamicznego
- 100-125 ml wina czerwonego
- 4 łyżki miodu spadziowego jodłowego
- 1 gałązka rozmarynu
- sól, czarny pieprz
-
Przygotowanie
-
1Piekarnik nagrzać do 160 °C (bez termoobiegu).
-
2Skórę piersi z kaczki pokroić ostrym nożem w szachownicę. Doprawić solą i pieprzem.
-
3Olej podgrzać w brytfannie na średnim ogniu, pierś z kaczki podsmażyć od strony skóry przez 3-5 minut. Odwrócić i podsmażyć z drugiej strony przez 1-2 minuty. Piersi z kaczki wyjąć z brytfanny, ułożyć w naczyniu do zapiekania skórką do góry.
-
4Piec w nagrzanym piekarniku przez 12-14 minut, szalotki obrać, pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki, podsmażyć w brytfannie w kaczym tłuszczu na złoty kolor. Polać octem balsamicznym i winem porto. Dodać miód i rozmaryn, wymieszać. Odlać nieco sosu, doprawić solą i pieprzem.
-
5Piersi z kaczki wymieszać w sosie, następnie pokroić w cienkie paski i podawać z sosem.
-
6Wskazówka: Potrawa idealnie smakuje podana z puree z dyni, brukwią lub kasztanami jadalnymi, a także ubitymi ziemniakami.