Crumble z rabarbarem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Crumble z rabarbarem
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 50 g włoskich ciastek Cantuccini lub Amaretti, pokruszonych
  • 50 g marcepanu
  • ½ wanilii
  • 150 g mąki
  • 125 g cukru trzcinowego
  • sól
  • 125 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
  • dodatkowo masło do smarowania foremek
  • 500 g rabarbaru
  • cukier puder
  • Przygotowanie

  • 1
    Drobno pokruszyć ciastka.
  • 2
    Z grubsza zetrzeć marcepan na kruszonkę. Pokroić wanilię wzdłuż i zeskrobać miąższ. Wymieszać marcepan i wanilię z mąką, 100 g cukru i dużą szczyptą soli w misce. Dodać miękkie masło i pocierać wszystko razem aż powstanie krucha mieszanka. Wsadzić do lodówki.
  • 3
    Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
  • 4
    Nasmarować Mini-Cocotte masłem.
  • 5
    Rabarbar umyć, w razie potrzeby obierać i pokroić na kawałki o długości ok. 1 cm. Wymieszać go w misce z resztą cukru i rozłóż go po równo do Mini-Cocotte.
  • 6
    Następnie nałożyć na wierzch kruszonkę. Piec w rozgrzanym piekarniku na środkowej półce przez około 25 minut, aż kruszonka będzie złocistobrązowa i chrupiąca.
  • 7
    Posypać kruszonkę cukrem pudrem.
  • 8
    Wskazówka: Najlepiej podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Rabarbar można uszlachetnić 1-2 łyżkami syropu z granatów lub amaretto.