- Owoce
Składniki
- 50 g włoskich ciastek Cantuccini lub Amaretti, pokruszonych
- 50 g marcepanu
- ½ wanilii
- 150 g mąki
- 125 g cukru trzcinowego
- sól
- 125 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
- dodatkowo masło do smarowania foremek
- 500 g rabarbaru
- cukier puder
-
Przygotowanie
-
1Drobno pokruszyć ciastka.
-
2Z grubsza zetrzeć marcepan na kruszonkę. Pokroić wanilię wzdłuż i zeskrobać miąższ. Wymieszać marcepan i wanilię z mąką, 100 g cukru i dużą szczyptą soli w misce. Dodać miękkie masło i pocierać wszystko razem aż powstanie krucha mieszanka. Wsadzić do lodówki.
-
3Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
-
4Nasmarować Mini-Cocotte masłem.
-
5Rabarbar umyć, w razie potrzeby obierać i pokroić na kawałki o długości ok. 1 cm. Wymieszać go w misce z resztą cukru i rozłóż go po równo do Mini-Cocotte.
-
6Następnie nałożyć na wierzch kruszonkę. Piec w rozgrzanym piekarniku na środkowej półce przez około 25 minut, aż kruszonka będzie złocistobrązowa i chrupiąca.
-
7Posypać kruszonkę cukrem pudrem.
-
8Wskazówka: Najlepiej podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Rabarbar można uszlachetnić 1-2 łyżkami syropu z granatów lub amaretto.