- Warzywa
Składniki
- 1,5 kg kalafiora, pokrojonego na małe różyczki (2 główki kalafiora)
- 2–3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 2–3 łyżki stołowe masła ghee lub oleju kokosowego
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 3 strączki kardamonu, rozgniecione
- 1–2 laski cynamonu
- 2 suszone czerwone papryczki chili
- 18 liści curry
- 2 łyżki pasty curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 300 g pomidorów koktajlowych
- 1,5–2 puszki mleka kokosowego, po 400 ml
- Sok i skórka z 1 cytryny
- Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 8 gałązek kolendry
- Prażone chipsy kokosowe
- Ryż Basmati
- Papadam (indyjski placek)
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Umyj kalafior, pokrój w różyczki i umieść w misce, wymieszaj z plasterkami czosnku i odrobiną oleju. Umieść kalafior na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 10 minut.
-
2Podgrzej ghee w brytfannie żeliwnej w kształcie dyni Le Creuset na małym ogniu. Dodaj ziarna gorczycy, kardamon, cynamon, chili i curry i piecz przez 1–2 minuty, aż uwolnią zapach, regularnie mieszając. Dodaj pastę curry i kurkumę, a następnie gotuj przez 1 minutę. Dodaj pieczone różyczki kalafiora, pomidorki koktajlowe i wymieszaj z mieszanką przypraw. Dodaj mleczko kokosowe i sok z cytryny, a także skórkę z cytryny i wymieszaj wszystko razem. Doprowadź do wrzenia, przypraw i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.
-
3Udekoruj kolendrą i wiórkami kokosowymi, podawaj z ryżem i/lub papadem.
-
4Porada: Curry z kalafiorem dobrze pasuje do każdej ryby o białym mięsie(ok. 600 g na 8 osób). Podziel rybę na filety, umieść w curry i przykryj sosem. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 3–4 minuty, aż ryba stanie się półprzezroczysta.