Curry z ciecierzycy i jarmużu

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
4-6 4-6
Curry z ciecierzycy i jarmużu
Pyszne i pożywne. Curry z ciecierzycy, jarmużu i aromatycznych przypraw to wysokobiałkowe danie doskonale nadające się do podawania w ciągu tygodnia.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

CURRY
  • Oliwa z oliwek
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 5 cm kawałek imbiru, startego
  • 5 g płatków chili
  • 5 g kurkumy
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 x 400 g puszki ciecierzycy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 g jarmużu
  • Sok z 1 cytryny
  • 10 g świeżego tymianku, listki
DO PODANIA
  • Lekko podsmażone pomidory
  • Feta
  • Oliwki
  • Przygotowanie

  • 1
    Ustaw patelnię ze wzmocnioną powłoką nieprzywierającą Le Creuset o średnicy 30 cm na średnim ogniu i wlej do niej odrobinę oliwy z oliwek. Gdy oliwa się rozgrzeje, dodaj cebulę i mieszaj przez 2–3 minuty, aż uwolni aromat.
  • 2
    Dodaj czosnek oraz imbir i smaż jeszcze przez minutę. Wsyp płatki chili i kurkumę. Mieszaj do momentu, aż przyprawy uwolnią aromat i się uprażą. Następnie dodaj sól i pieprz wedle uznania.
  • 3
    Dodaj obie puszki ciecierzycy (bez sosu; sos zostanie wykorzystany do zagęszczenia curry). Mieszaj przez cały czas przez około 5 minut i pozwól, aby ciecierzyca nabrała kolor kurkumy i rozpadła się.
  • 4
    Kiedy ciecierzyca lekko się rozpadnie, dodaj bulion warzywny. Gotuj na wolnym ogniu przez 30–40 minut i często mieszaj.
  • 5
    Spróbuj i dopraw danie, jeśli jest taka potrzeba. Dodaj jarmuż i mieszaj 3–4 minuty do momentu, aż jarmuż zwiędnie. Następnie wlej śmietanę, sok z cytryny, wsyp tymianek i wymieszaj. Sprawdź, czy curry jest odpowiednio doprawione.
  • 6
    Podawaj z lekko podsmażonymi pomidorami, oliwkami i fetą. Jeśli masz ochotę, dodaj odrobinę chili.