- Mięso
Składniki
- 2 kg boczku z tłuszczem, bez kości
- 15 g soli morskiej
- 120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 30 ml octu ryżowego
- 120 ml sosu sojowego
- 30 ml sosu ponzu
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- ½ ogórka zielonego, pokrojonego w możliwie jak najcieńsze plasterki
- 125 ml octu ryżowego
- 30 ml miodu
- Sól morska
- 1 średnia czerwona kapusta, cienko pokrojona
- Sok z 2 limonek
- 30 ml oleju sezamowego
- 400 g kapusty pak choi
- 8 grillowanych wrapów
- Oliwa z oliwek
-
Przygotowanie
-
1Za pomocą ostrego noża usuń skórę z boczku oraz jak najwięcej tłuszczu. Wetrzyj w skórkę wieprzową 15 g soli i przełóż na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj kolejnym arkuszem papieru do pieczenia, a na nim połóż kolejną blachę, by obciążyć skórę. Odstaw na bok.
-
2Pokrój boczek na 6–8 porcji. Najłatwiej jest przekroić go wzdłuż, a następnie podzielić na prostokątne kawałki. W dużym naczyniu wymieszaj sok pomarańczowy, ocet ryżowy, sos sojowy, sos ponzu i czosnek. Włóż kawałki boczku do naczynia i wymieszaj. Marynuj przez 30 minut.
-
3W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 200°C° / 180°C z termoobiegiem / stopień 6 (piekarnik gazowy).
-
4Nagrzej kwadratową patelnię do smażenia i serwowania Le Creuset o boku 26 cm na średnim ogniu. Wyjmij boczek z marynaty i pozbądź się jej nadmiaru, by uniknąć przypalenia, ale zachowaj ją na później. Gdy patelnia grillowa się nagrzeje, skrop marynowany boczek oliwą z oliwek i grilluj partiami. Płyta musi pozostać gorąca, by mięso się nie dusiło. Smaż do pojawienia się grillowych linii i smakowitej chrupiącej skórki. Po równomiernym upieczeniu całego boczku zdejmij patelnię grillową z kuchenki, przełóż do niej cały boczek i wstaw do piekarnika.
-
5Jednocześnie włóż do piekarnika skórkę wieprzową. Piecz przez 30–40 minut lub do dokładnego upieczenia. W połowie podlej zachowaną marynatą. Po upieczeniu wyjmij wieprzowinę z patelni grillowej i odstaw na bok.
-
6Jeśli skórka nie jest jeszcze gotowa, zapiekaj dalej, aż nabierze złocistego koloru i stanie się bardzo chrupiąca.
-
7Podczas pieczenia wieprzowiny przygotuj dodatki. Włóż do miski pokrojony ogórek zielony, wlej ocet ryżowy, miód i wsyp sól. Odstaw na co najmniej 30 minut.
-
8Włóż do miski drobno pokrojoną kapustę czerwoną i wlej sok z cytryny, olej sezamowy i dodaj szczyptę soli morskiej.
-
9Nagrzej płytę grillową na średnim ogniu. Wymieszaj kapustę pak choi z oliwą z oliwek oraz solą i smaż do pojawienia się grillowych pasków. Umieść wrapy na patelni grillowej.
-
10Podawaj boczek ze skórką wieprzową, surówką z kapusty, marynowanym ogórkiem zielonym, kapustą pak choi i wrapami.