Cytrusowy boczek z surówką z czerwonej kapusty

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
6-8 6-8
Cytrusowy boczek z surówką z czerwonej kapusty
Najlepsze w tym przepisie jest to, że całe danie można przygotować na jednej patelni grillowej. Temperatura zatrzymuje smak i tworzy wspaniałą, karmelizowaną skórkę boczku. Najlepiej smakuje z kieliszkiem orzeźwiającego cydru.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 kg boczku z tłuszczem, bez kości
  • 15 g soli morskiej
MARYNATA
  • 120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 30 ml octu ryżowego
  • 120 ml sosu sojowego
  • 30 ml sosu ponzu
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
MARYNOWANY OGÓREK ZIELONY
  • ½ ogórka zielonego, pokrojonego w możliwie jak najcieńsze plasterki
  • 125 ml octu ryżowego
  • 30 ml miodu
  • Sól morska
DODATKI
  • 1 średnia czerwona kapusta, cienko pokrojona
  • Sok z 2 limonek
  • 30 ml oleju sezamowego
  • 400 g kapusty pak choi
  • 8 grillowanych wrapów
  • Oliwa z oliwek
  • Przygotowanie

  • 1
    Za pomocą ostrego noża usuń skórę z boczku oraz jak najwięcej tłuszczu. Wetrzyj w skórkę wieprzową 15 g soli i przełóż na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj kolejnym arkuszem papieru do pieczenia, a na nim połóż kolejną blachę, by obciążyć skórę. Odstaw na bok.
  • 2
    Pokrój boczek na 6–8 porcji. Najłatwiej jest przekroić go wzdłuż, a następnie podzielić na prostokątne kawałki. W dużym naczyniu wymieszaj sok pomarańczowy, ocet ryżowy, sos sojowy, sos ponzu i czosnek. Włóż kawałki boczku do naczynia i wymieszaj. Marynuj przez 30 minut.
  • 3
    W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 200°C° / 180°C z termoobiegiem / stopień 6 (piekarnik gazowy).
  • 4
    Nagrzej kwadratową patelnię do smażenia i serwowania Le Creuset o boku 26 cm na średnim ogniu. Wyjmij boczek z marynaty i pozbądź się jej nadmiaru, by uniknąć przypalenia, ale zachowaj ją na później. Gdy patelnia grillowa się nagrzeje, skrop marynowany boczek oliwą z oliwek i grilluj partiami. Płyta musi pozostać gorąca, by mięso się nie dusiło. Smaż do pojawienia się grillowych linii i smakowitej chrupiącej skórki. Po równomiernym upieczeniu całego boczku zdejmij patelnię grillową z kuchenki, przełóż do niej cały boczek i wstaw do piekarnika.
  • 5
    Jednocześnie włóż do piekarnika skórkę wieprzową. Piecz przez 30–40 minut lub do dokładnego upieczenia. W połowie podlej zachowaną marynatą. Po upieczeniu wyjmij wieprzowinę z patelni grillowej i odstaw na bok.
  • 6
    Jeśli skórka nie jest jeszcze gotowa, zapiekaj dalej, aż nabierze złocistego koloru i stanie się bardzo chrupiąca.
  • 7
    Podczas pieczenia wieprzowiny przygotuj dodatki. Włóż do miski pokrojony ogórek zielony, wlej ocet ryżowy, miód i wsyp sól. Odstaw na co najmniej 30 minut.
  • 8
    Włóż do miski drobno pokrojoną kapustę czerwoną i wlej sok z cytryny, olej sezamowy i dodaj szczyptę soli morskiej.
  • 9
    Nagrzej płytę grillową na średnim ogniu. Wymieszaj kapustę pak choi z oliwą z oliwek oraz solą i smaż do pojawienia się grillowych pasków. Umieść wrapy na patelni grillowej.
  • 10
    Podawaj boczek ze skórką wieprzową, surówką z kapusty, marynowanym ogórkiem zielonym, kapustą pak choi i wrapami.