- Mąka
Składniki
- 120 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 3 jajka
- 120 g mąki pszennej (typ 550)
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 30–45 ml soku z cytryny
- 125 g cukru pudru
- 50 ml soku z cytryny
-
Przygotowanie
-
1Ciasto:
-
2Rozgrzać piekarnik do 160 ° C (gaz: poziom 2, termoobieg 140 °C).
-
3Nasmarować formę do mini-babek Le Creuset odrobiną miękkiego masła.
-
4Ubić masło na puszysty krem. Następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać skórkę z cytryny. Wmieszać jajka jedno po drugim. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski. Połączyć masę maślaną z suchymi składnikami, dodać tyle soku z cytryny, aby masa spływała z łyżki.
-
5Przełożyć ciasto do wgłębień formy, piec przez 15-20 minut. Aby upewnić się czy mini babki są upieczone wbij drewniany patyczek w jedną z nich, jeśli po wyjęciu będzie suchy to ciasto jest gotowe do wyciągnięcia z piekarnika
-
6Polewa cytrynowa:
-
7Do przesianego przez sitko cukru pudru dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać, aby uzyskać gładką masę.
-
8Wylać na ciastka polewę i podawać tego samego dnia.