Cytrynowe babki

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
8-10 8-10
Cytrynowe babki
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Do ciasta:
  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 3 jajka
  • 120 g mąki pszennej (typ 550)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30–45 ml soku z cytryny
Do polewy cytrynowej:
  • 125 g cukru pudru
  • 50 ml soku z cytryny
  • Przygotowanie

  • 1
    Ciasto:
  • 2
    Rozgrzać piekarnik do 160 ° C (gaz: poziom 2, termoobieg 140 °C).
  • 3
    Nasmarować formę do mini-babek Le Creuset odrobiną miękkiego masła.
  • 4
    Ubić masło na puszysty krem. Następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać skórkę z cytryny. Wmieszać jajka jedno po drugim. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski. Połączyć masę maślaną z suchymi składnikami, dodać tyle soku z cytryny, aby masa spływała z łyżki.
  • 5
    Przełożyć ciasto do wgłębień formy, piec przez 15-20 minut. Aby upewnić się czy mini babki są upieczone wbij drewniany patyczek w jedną z nich, jeśli po wyjęciu będzie suchy to ciasto jest gotowe do wyciągnięcia z piekarnika
  • 6
       Polewa cytrynowa:
  • 7
    Do przesianego przez sitko cukru pudru dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać, aby uzyskać gładką masę.
  • 8
    Wylać na ciastka polewę i podawać tego samego dnia.