- Czekolada
Składniki
- 150 g całych blanszowanych migdałów
- 400 g gorzkiej czekolady (min. 65% zawartości kakao)
- 12 listków mięty
- 50 ml oleju
- 1 szczypta soli
- 150 g malin
-
Przygotowanie
-
1Uprażyć migdały na suchej patelni, aż uzyskają jasnobrązowy kolor. Od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Odstawić na bok i ostudzić.
-
2Pokroić czekoladę na kawałki i drobno posiekać listki mięty. Rozpuścić oba razem w żaroodpornej misce w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. Upewnić się, że dno miski nie dotyka wody, w przeciwnym razie czekolada się spali.
-
3Trzepaczką dodać olej w rozpuszczoną czekoladę. Następnie dodać sól.
-
4Blachę lekko nasmarować masłem lub olejem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. W ten sposób papier przyklei się do blachy. Pozwolić papierowi lekko wystawać z dwóch przeciwnych stron. Te wystające końce mogą następnie służyć jako „uchwyty” podczas wyjmowania czekolady.
-
5Następnie rozłożyć migdały na blasze i polać je czekoladą. Postukać kilka razy blachą do pieczenia i lekko nią potrząsnąć, aby czekolada była dobrze rozprowadzona i nie powstały bąbelki.
-
6Teraz przekroić maliny wzdłuż na pół i wcisnąć je do czekolady.
-
7Pozostawić czekoladę w chłodnym miejscu na około 4 godziny.
-
8Teraz wyjąć blok czekoladowy z tacy za pomocą uchwytów pergaminowych. Ostrym nożem pokroić na kawałki o różnych rozmiarach. Zawinąć w folię, papier do pieczenia lub w torebki celofanowe i przechowywać w pudełku w lodówce.