Czekoladowa beza pavlova z gruszką

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
10+ 10+
Czekoladowa beza pavlova z gruszką
Główne SKŁADNIKI
  • jajka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Do bezy:
  • 6 białek jaj
  • 300 g cukru pudru
  • 30 g kakao
Do gotowanych gruszek:
  • 350 ml czerwonego wina
  • 100 g cukru pudru.
  • 1 laska cynamonu
  • tymianek
  • 4 gruszki
Do kremu:
  • 600 ml crème double
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 120 ° C (gaz: poziom 1, termoobieg: 100 ° C). Ubić białka w misce, aż będą sztywne. Dodać cukier. Następnie powoli dodawać kakao, aż utworzą się twarde i błyszczące końcówki. Wyłożyć dno profesjonalnego garnka papierem do pieczenia i wlać białka na wierzch. Wygładzić tyłem łyżki, aby przykryć dno garnka.
  • 2
    Piec w piekarniku przez około 1,5 godziny, a następnie pozostawić do ostygnięcia w lekko otwartym piekarniku.
  • 3
    W międzyczasie gruszki można obrać. Aby to zrobić, delikatnie gotować wino, cukier, przyprawy i tymianek na patelni na średnim ogniu, aż cały cukier się rozpuści.
  • 4
    Obierać gruszki, utrzymując nienaruszone łodygi. Ostrożnie umieścić gruszki w syropie z czerwonego wina i całkowicie przykryć syropem. Gotować na średnim ogniu przez 25–30 minut, aż gruszki będą miękkie i ugotowane.
  • 5
    Gdy beza ostygnie całkowicie, krem można przygotować. Wystarczy wymieszać crème double z wanilią i sproszkowanym cukrem, a następnie wlać łyżką do środka bezy.
  • 6
    Gdy gruszki zmiękną, wyjąć je z profesjonalnego garnka i pozwól im ostygnąć na talerzu. Zwiększyć temperaturę garnka, usunąć laskę cynamonu i tymianku i zredukować płyn z profesjonalnego garnka do gęstego sosu na około 5-8 minut.
  • 7
    W międzyczasie przekroić gruszki wzdłuż, położyć na śmietanie i polać je łyżką zagęszczonego syropu z czerwonego wina. Udekorować startą czekoladą. Resztę syropu podać w małym dzbanku.