- jajka
Składniki
- 6 białek jaj
- 300 g cukru pudru
- 30 g kakao
- 350 ml czerwonego wina
- 100 g cukru pudru.
- 1 laska cynamonu
- tymianek
- 4 gruszki
- 600 ml crème double
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 90 g gorzkiej czekolady
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 120 ° C (gaz: poziom 1, termoobieg: 100 ° C). Ubić białka w misce, aż będą sztywne. Dodać cukier. Następnie powoli dodawać kakao, aż utworzą się twarde i błyszczące końcówki. Wyłożyć dno profesjonalnego garnka papierem do pieczenia i wlać białka na wierzch. Wygładzić tyłem łyżki, aby przykryć dno garnka.
-
2Piec w piekarniku przez około 1,5 godziny, a następnie pozostawić do ostygnięcia w lekko otwartym piekarniku.
-
3W międzyczasie gruszki można obrać. Aby to zrobić, delikatnie gotować wino, cukier, przyprawy i tymianek na patelni na średnim ogniu, aż cały cukier się rozpuści.
-
4Obierać gruszki, utrzymując nienaruszone łodygi. Ostrożnie umieścić gruszki w syropie z czerwonego wina i całkowicie przykryć syropem. Gotować na średnim ogniu przez 25–30 minut, aż gruszki będą miękkie i ugotowane.
-
5Gdy beza ostygnie całkowicie, krem można przygotować. Wystarczy wymieszać crème double z wanilią i sproszkowanym cukrem, a następnie wlać łyżką do środka bezy.
-
6Gdy gruszki zmiękną, wyjąć je z profesjonalnego garnka i pozwól im ostygnąć na talerzu. Zwiększyć temperaturę garnka, usunąć laskę cynamonu i tymianku i zredukować płyn z profesjonalnego garnka do gęstego sosu na około 5-8 minut.
-
7W międzyczasie przekroić gruszki wzdłuż, położyć na śmietanie i polać je łyżką zagęszczonego syropu z czerwonego wina. Udekorować startą czekoladą. Resztę syropu podać w małym dzbanku.