- Czekolada
Składniki
- 500 ml mleka pełnotłustego
- 1 laska wanilii, wyskrobana
- 125 g mąki
- 250 g cukru białego
- 3 żółtka
- 20 g gorzkiego kakao
- 30 g kakao w proszku
-
Przygotowanie
-
1Zagotuj mleko z wyskrobanymi nasionami wanilii. Przykryj i pozostaw do ostygnięcia.
-
2Wymieszaj w misce mąkę, cukier i 20 g kakao, a następnie wlej ostudzone mleko. Dodaj żółtka i wymieszaj łopatką kuchenną. Odcedź i wstaw do lodówki na 12–24 godzin.
-
3Kolejnego dnia wyjmij masę z lodówki 60 minut przed pieczeniem. Natłuść formę do cannelé Le Creuset i wlej masę do ¾ wysokości.
-
4Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C. Piecz przez 10 minut w temperaturze 220°C, a potem przez 60 minut w temperaturze 180°C.
-
5Pod koniec pieczenia sprawdź kolor cannelé. Jeśli ciasto wciąż jest jasne, piecz przez kolejne 5 minut.
-
6Pozostaw cannelé do ostudzenia w formie. Po ostygnięciu wyjmij z formy. Przed podaniem obtocz w kakao w proszku.
-
7Wskazówka szefa kuchni:
-
8Nie ubijaj ciasta, by cannelé nie wykipiało podczas pieczenia.