Czekoladowe cannelé

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Ponad 2 godz. Ponad 2 godz.
CZAS GOTOWANIA
Ponad 2 godz. Ponad 2 godz.
PORCJE
+10 +10
Czekoladowe cannelé
Te czekoladowe cannelé z gorzkim kakao, inspirowane tradycyjnym przysmakiem z Bordeaux, najlepiej smakują po obiedzie, podawane z ulubionym napojem.
Główne SKŁADNIKI
  • Czekolada
Składniki
Przygotowanie

Składniki

CANNELE
  • 500 ml mleka pełnotłustego
  • 1 laska wanilii, wyskrobana
  • 125 g mąki
  • 250 g cukru białego
  • 3 żółtka
  • 20 g gorzkiego kakao
POSYPKA
  • 30 g kakao w proszku
  • Przygotowanie

  • 1
    Zagotuj mleko z wyskrobanymi nasionami wanilii. Przykryj i pozostaw do ostygnięcia.
  • 2
    Wymieszaj w misce mąkę, cukier i 20 g kakao, a następnie wlej ostudzone mleko. Dodaj żółtka i wymieszaj łopatką kuchenną. Odcedź i wstaw do lodówki na 12–24 godzin.
  • 3
    Kolejnego dnia wyjmij masę z lodówki 60 minut przed pieczeniem. Natłuść formę do cannelé Le Creuset i wlej masę do ¾ wysokości.
  • 4
    Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C. Piecz przez 10 minut w temperaturze 220°C, a potem przez 60 minut w temperaturze 180°C.
  • 5
    Pod koniec pieczenia sprawdź kolor cannelé. Jeśli ciasto wciąż jest jasne, piecz przez kolejne 5 minut.
  • 6
    Pozostaw cannelé do ostudzenia w formie. Po ostygnięciu wyjmij z formy. Przed podaniem obtocz w kakao w proszku.
  • 7
    Wskazówka szefa kuchni:
  • 8
    Nie ubijaj ciasta, by cannelé nie wykipiało podczas pieczenia.