- Nabiał
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
- 250 g masła (temperatura pokojowa)
- 250 g cukru
- 4 jajka (rozmiar L)
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 55 g kakao
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy rozpuszczona w 1 łyżce wody, schłodzona
- 150 g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
- 150 ml śmietany
- 150 g cukru pudru
- 250 g cukru pudru
- 75 g kakao
- 400 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego
- 2 białka jaj (rozmiar M), ubite na pianę
- 12 małych czekoladowych jajek
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
-
2Umiesić żaroodporną miskę na rondlu z gorącą, nie wrzącą wodą. Pokroić czekoladę na małe kawałki i umieścić w misce, następnie rozpuść.
-
3Lekko ubić miękkie masło i cukier. Dodawać jajka jeden po drugim cały czas mieszając. Po pierwszych dwóch jajach dodać 2 łyżki mąki.
-
4Dodać mąkę, proszek do pieczenia, akao i cynamon do masy i zamieszać. Dodać ekstrakt waniliowy z rozpuszczoną kawą. Dodać rozpuszczoną czekoladę i wszystko wymieszać w gładkie ciasto.
-
5Posmarować brytfannę odrobiną masła i lekko posypać mąką. Za pomocą łyżki wlać ciasto do brytfanny i wygładzić powierzchnię. Piec ciasto na środkowej półce bez pokrywki przez 50–60 minut, aż na wierzchu ciasta pojawią się pęknięcia. Poczekać aż ciasto całkowicie ostygnie.
-
6Na polewę rozpuść czekoladę ze śmietaną w rondlu na bardzo małym ogniu. Wymieszać rozpuszczoną czekoladę i dodać cukier puder. Mieszać do uzyskania gładkiego, błyszczący kremu. Poczekać, aż polewa ostygnie i włożyć do lodówki, do czasu aż będzie gęsta.
-
7W międzyczasie przygotować marcepan czekoladowy. Cukier i kakao przesiać do miski i wymieszać ze zmielonymi migdałami. Dodać ekstrakt migdałowy i tyle ubitego białka, aby połączyć składniki. Upewnić się, że masa nie stanie się zbyt wilgotna ani lepka. Następnie lekko ugniatać.
-
8Pokroić marcepan na trzy równe części. Ponownie jeden z tych kawałków, pokroić na jedenaście kawałków tego samego rozmiaru i uformować małą kulkę z każdego kawałka. Rozwałkować pozostałe kawałki marcepanu między papierem do pieczenia a folią spożywczą - jeden kawałek na talerz o średnicy 18 cm, a drugi na talerz o średnicy 19 cm. Odłożyć na bok. Pokroić schłodzone ciasto na pół w szerokości. Posmarować dolną część jedną trzecią polewy. Umieścić mniejszy talerz marcepanu czekoladowego, nałożyć jedną trzecią polewy i położyć wierzch ciasta na wierzchu.
-
9Położyć gotowe ciasto na talerzu.
-
10Rozłożyć pozostałą polewę na wierzchu ciasta. Zawiązać wstążkę wokół ciasta.
-
11Rozłożyć kulki marcepanowe równomiernie na wierzchu ciasta i przymocować je małymi kropkami zachowanej polewy. Ułożyć jajka czekoladowe na środku ciasta.