Składniki
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 150 g mąki
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki kakao do pieczenia
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 3 dojrzałe gruszki
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżeczki wody
- 200 ml śmietanki
- 1 łyżeczka soli
-
Przygotowanie
-
1Aby przygotować ciasto Clafoutis, najpierw należy mieszać jajka i cukier w misce, do czasu aż się spienią. Następnie stopniowo wmieszać mąkę, sól i kakao, aż utworzy się jednorodne ciasto. Na koniec dodać roztopione masło i mleko i odstawić na bok.
-
2Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
-
3Gruszki obrać, wyjąć rdzeń i przekroić na pół.
-
4Teraz posmarować blachę do pieczenia masłem i posypać mąką. Następnie dodać ciasto clafoutis i ułożyć gruszki na cieście tak, aby przycięta powierzchnia była skierowana do góry. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut.
-
5Gdy clafoutis jest w piekarniku, przygotować sos karmelowy. Doprowadzić cukier i wodę do wrzenia w małym rondelku na średnim ogniu. Karmelizować przez około 5 minut. Jak tylko cukier zmieni kolor na złoty kolor, zdjąć rondel z ognia i ostrożnie dodać śmietanę drewnianą łyżką. Teraz dodać sól i wymieszać, wlać do słoika i ostudź.
-
6Do podania skropić clafoutis odrobiną sosu karmelowego lub podawać sos z clafoutis.
-
7Wskazówki: Resztki sosu karmelowego można przechowywać w słoiku w suchym miejscu. Świetnie smakuje nie tylko z clafoutis, ale także jako dodatek do pieczywa czy ciepły na naleśniki.