- Mąka
Składniki
- roztopione, niesolone masło do natłuszczenia
- 100g mąki
- 110g drobnego cukru
- 60ml oleju
- 1 jajko
- 200g jogurtu
- 2 łyżeczki wanilii
- 1/2 łyżeczki octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżki czerwonego barwnika spożywczego
- Na polewę:
- 150 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru pudru
- 300 g pełnotłustego serka śmietankowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Lekko posmarować blaszkę masłem.
-
2Ubić jajka, olej i cukier w misce mikserem na pianę.
-
3Dodać jogurt, wanilię i barwnik spożywczy i dalej mieszać.
-
4W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i stopniowo dodawać do wilgotnych składników.
-
5Formę na muffinki napełnić do 3/4 pojemności gotowym ciastem, tak aby podczas pieczenia nie wyrosło zbyt wysoko.
-
6Piec babeczki przez 20-25 minut. Użyj testu sztyftu, aby sprawdzić, czy ciasto jest całkowicie upieczone.
-
7Wyjąć babeczki z piekarnika i ostudzić.
-
8Na polewę: ubić masło. Dodać cukier puder i mieszać, aż będzie gładka. Dodać twarożek i wanilię i ponownie wymieszać do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Jeśli polewa nie będzie używana od razu, przechowywać ją w lodówce.
-
9Schłodzone babeczki polać lukrem.