- Mąka
Składniki
- 300 ml mleka + niewielką ilość do wykonania wzorów na bułeczkach
- 70 g masła
- 560 g mąki do ciasta (typ 550) + niewielką ilość od oprószenia stolnicy
- 1 łyżeczka soli
- 85 g cukru
- 10 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- sok i skórka z 1 cytryny
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 75 g rodzynek
- 3 łyżki dżemu morelowego
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 220 ° C i dobrze nasmarować Garnek Gourmet Profesjonalny.
-
2Podgrzać mleko w małym rondlu. Następnie zdjąć z ognia, dodać masło i poczekać aż całkowicie się roztopi. Pozostawić do ostygnięcia.
-
3W dużej misce wymieszać 500 g mąki z solą, cukrem, suchymi drożdżami, cynamonem, skórką i sokiem z cytryny.
-
4Uformować dołek na środku i dodać letnią mieszankę mleka i masła wraz z ubitym jajkiem. Ciasto zagnieść rękami. Położyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką i ugniatać przez 10 minut. Umieścić w natłuszczonej misce i przykryć wilgotnym ręcznikiem. Pozostawić na 40 minut, aż objętość ciasta podwoi się.
-
5Wyjąć ciasto z miski i delikatnie zagnieść dodając rodzynki, a następnie podzielić na 12 porcji. Uformować z nich małe kulki i umieścić je blisko siebie w natłuszczonym garnku. Pozostawić na kolejne 25 minut.
-
6Wymieszać resztę mąki z mlekiem, do uzyskania gęstej pasty. Włożyć pastę do worka do szprycowania i narysować krzyżyki na każdej kulce.
-
7Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 - 35 minut, aż bułki staną się złotobrązowe.
-
8Podgrzać dżem morelowy w małym rondlu, a następnie przesiej przez sito. Wyjąć bułki z piekarnika i posmarować morelową polewą.
-
9Ostudzić i oderwać pojedyncze bułeczki przed podaniem.