- Warzywa
- Nabiał
Składniki
- 2 łyżki masła
- 3 szalotki, obrane i posiekane
- 1 mała dynia lub dynia piżmowa (około 2 kg), obrana, wypestkowana i pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, obrany i pokrojony w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżka pasty harissa
- 2 łyżeczki miodu
- 2 filiżanki bulionu warzywnego
- 1 puszka ciecierzycy, odsączona i spłukana
- 8 suszonych moreli, cienko pokrojonych
- Sól koszerna
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżka prażonych nasion dyni
- 3/4 filiżanki jogurtu greckiego
- 1/2 małego ząbka czosnku, drobno mielonego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Sól koszerna
- Świeżo zmielony czarny pieprz
-
Przygotowanie
-
1Dla duszonej dyni Harissa: Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C/stopień 4 (piekarnik gazowy). Rozgrzej masło w garnku gourmet Le Creuset do dyni i ustaw na średnim ogniu. Po roztopieniu masła dodaj szalotki i kostki dyni. Podsmaż, mieszając od czasu do czasu, aż dynia zacznie się przyrumieniać, około 5-7 minut. Dodaj czosnek, kminek i kardamon i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Dodaj pastę harissa, miód i bulion warzywny i doprowadź do wrzenia.
-
2Zmniejsz nagrzewanie do niskiej temperatury, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Odkryj i dodaj ciecierzycę i morele, a następnie przypraw szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj, przykryj pokrywką i umieść w wstępnie nagrzanym piekarniku. Piecz, aż dynia będzie miękka, około 20 minut. Wyjmij z piekarnika, odkryj i udekoruj kolendrą i pestkami dyni.
-
3Do sosu czosnkowo-jogurtowego: Podczas pieczenia dyni przygotuj sos jogurtowy. Umieść jogurt, czosnek, sok z cytryny i oliwę z oliwek w małej misce i wymieszaj do połączenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Serwuj miseczki z dynią polane odrobiną sosu jogurtowego.