Duszona dynia z pastą harissa i czosnkowym sosem jogurtowym

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Duszona dynia z pastą harissa i czosnkowym sosem jogurtowym
To pożywne danie jest ucztą dla kubków smakowych i kolorowym dodatkiem do każdej świątecznej lub przytulnej kolacji.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
  • Nabiał
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Do duszonej dyni z pastą harissa
  • 2 łyżki masła
  • 3 szalotki, obrane i posiekane
  • 1 mała dynia lub dynia piżmowa (około 2 kg), obrana, wypestkowana i pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, obrany i pokrojony w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżka pasty harissa
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 filiżanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka ciecierzycy, odsączona i spłukana
  • 8 suszonych moreli, cienko pokrojonych
  • Sól koszerna
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka prażonych nasion dyni
Do sosu czosnkowo-jogurtowego
  • 3/4 filiżanki jogurtu greckiego
  • 1/2 małego ząbka czosnku, drobno mielonego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Sól koszerna
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Dla duszonej dyni Harissa: Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C/stopień 4 (piekarnik gazowy). Rozgrzej masło w garnku gourmet Le Creuset do dyni i ustaw na średnim ogniu. Po roztopieniu masła dodaj szalotki i kostki dyni. Podsmaż, mieszając od czasu do czasu, aż dynia zacznie się przyrumieniać, około 5-7 minut. Dodaj czosnek, kminek i kardamon i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Dodaj pastę harissa, miód i bulion warzywny i doprowadź do wrzenia.
  • 2
    Zmniejsz nagrzewanie do niskiej temperatury, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Odkryj i dodaj ciecierzycę i morele, a następnie przypraw szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj, przykryj pokrywką i umieść w wstępnie nagrzanym piekarniku. Piecz, aż dynia będzie miękka, około 20 minut. Wyjmij z piekarnika, odkryj i udekoruj kolendrą i pestkami dyni.
  • 3
    Do sosu czosnkowo-jogurtowego: Podczas pieczenia dyni przygotuj sos jogurtowy. Umieść jogurt, czosnek, sok z cytryny i oliwę z oliwek w małej misce i wymieszaj do połączenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Serwuj miseczki z dynią polane odrobiną sosu jogurtowego.