- Ryby i owoce morza
Składniki
- 100 g świeżego łososia
- 80 g wędzonego łososia
- 500 ml mleka pełnotłustego
- 125 g mąki
- 3 żółtka
- 70 g śmietany kremówki
- 1 garść siekanego szczypiorku
- 5 g soli
- 5 g pieprzu czarnego
-
Przygotowanie
-
1Pokrój świeżego łososia w kostkę, a wędzonego łososia w paski.
-
2Wymieszaj mleko i żółtka w misce. Połącz mokre składniki z suchymi na trzy razy, by uniknąć grudek. Wymieszaj łopatką kuchenną. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 5–12 godzin.
-
3Wyjmij z lodówki godzinę przed pieczeniem. Natłuść formę do cannelé Le Creuset i wlej masę.
-
4Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C. Piecz przez 40 minut w temperaturze 160°C, a przez ostatnie 10 minut w temperaturze 180°C.
-
5Pozostaw cannelé do ostudzenia w formie. Wyjmij z formy po ostygnięciu (inaczej się zapadną).
-
6Na wierzch: Udekoruj paskiem wędzonego łososia i podawaj z sałatką.
-
7Wskazówka szefa kuchni: Nie ubijaj ciasta, by cannelé nie wykipiało podczas pieczenia.