Dwa cannelé z łososiem i szczypiorkiem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Ponad 2 godz. Ponad 2 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
+10 +10
Dwa cannelé z łososiem i szczypiorkiem
Urozmaić swoją pastę brunchową idealnym wytrawnym przysmakiem. Cannelé ze świeżym i wędzonym łososiem oraz obfitą porcją szczypiorku idealnie pasuje do wędzonego łososia oraz kolorowej sałatki.
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 100 g świeżego łososia
CANNELE
  • 80 g wędzonego łososia
  • 500 ml mleka pełnotłustego
  • 125 g mąki
  • 3 żółtka
  • 70 g śmietany kremówki
  • 1 garść siekanego szczypiorku
  • 5 g soli
  • 5 g pieprzu czarnego
  • Przygotowanie

  • 1
    Pokrój świeżego łososia w kostkę, a wędzonego łososia w paski.
  • 2
    Wymieszaj mleko i żółtka w misce. Połącz mokre składniki z suchymi na trzy razy, by uniknąć grudek. Wymieszaj łopatką kuchenną. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 5–12 godzin.
  • 3
    Wyjmij z lodówki godzinę przed pieczeniem. Natłuść formę do cannelé Le Creuset i wlej masę.
  • 4
    Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C. Piecz przez 40 minut w temperaturze 160°C, a przez ostatnie 10 minut w temperaturze 180°C.
  • 5
    Pozostaw cannelé do ostudzenia w formie. Wyjmij z formy po ostygnięciu (inaczej się zapadną).
  • 6
    Na wierzch: Udekoruj paskiem wędzonego łososia i podawaj z sałatką.
  • 7
    Wskazówka szefa kuchni: Nie ubijaj ciasta, by cannelé nie wykipiało podczas pieczenia.