Składniki
- 12 marchewek ok. 1 kg (różne kolory)
- 1 mała dynia hokkaido, ok. 700-800 g
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 6 gałązek tymianku
- 6-8 ząbków czosnku, przedzielonych na połowę
- 3 łyżki cukru brązowego
- sól, czarny pieprz
-
Przygotowanie
-
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C (termoobieg 160 °C).
-
2Marchew oczyścić szczoteczką do warzyw i umyć, nie obierać. W zależności od ich grubości marchewki przepołowić lub pokroić na ćwiartki. Kawałki marchewek rozłożyć w dużym naczyniu do zapiekania. Dodać oliwę z oliwek, gałązkę tymianku i czosnek, doprawić solą i pieprzem, posypać brązowym cukrem.
-
3Wsunąć naczynie do nagrzanego piekarnika. W międzyczasie oczyścić, przepołowić dynię, usunąć z niej włókna i nasiona, a następnie pokroić w cienkie słupki. Po około 20 minutach wyjąć naczynie z marchewką z piekarnika, dodać dynię i delikatnie wymieszać. Warzywa wstawić do piekarnika na kolejne 20-25 minut. Marchewki powinny się dłużej piec niż dynia. Sprawdzić ostrzem noża czy potrawa jest gotowa: warzywa powinny być delikatnie miękkie. Podwyższyć temperaturę piekarnika do 210 °C i piec przez kolejne 5 minut, aby warzywa nabrały rumianego koloru. Natychmiast podawać.
-
4Zostały Ci trochę warzyw? Mamy dla Ciebie idealny przepis, sprawdź tutaj!