Dynia hokkaido z marchewką

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
PORCJE
4-6 4-6
Dynia hokkaido z marchewką
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 12 marchewek ok. 1 kg (różne kolory)
  • 1 mała dynia hokkaido, ok. 700-800 g
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 gałązek tymianku
  • 6-8 ząbków czosnku, przedzielonych na połowę
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • sól, czarny pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C (termoobieg 160 °C).
  • 2
    Marchew oczyścić szczoteczką do warzyw i umyć, nie obierać. W zależności od ich grubości marchewki przepołowić lub pokroić na ćwiartki. Kawałki marchewek rozłożyć w dużym naczyniu do zapiekania. Dodać oliwę z oliwek, gałązkę tymianku i czosnek, doprawić solą i pieprzem, posypać brązowym cukrem.
  • 3
    Wsunąć naczynie do nagrzanego piekarnika. W międzyczasie oczyścić, przepołowić dynię, usunąć z niej włókna i nasiona, a następnie pokroić w cienkie słupki. Po około 20 minutach wyjąć naczynie z marchewką z piekarnika, dodać dynię i delikatnie wymieszać. Warzywa wstawić do piekarnika na kolejne 20-25 minut. Marchewki powinny się dłużej piec niż dynia. Sprawdzić ostrzem noża czy potrawa jest gotowa: warzywa powinny być delikatnie miękkie. Podwyższyć temperaturę piekarnika do 210 °C i piec przez kolejne 5 minut, aby warzywa nabrały rumianego koloru. Natychmiast podawać.
  • 4
    Zostały Ci trochę warzyw? Mamy dla Ciebie idealny przepis, sprawdź tutaj!