Fajitas z grillowanym stekiem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Fajitas z grillowanym stekiem
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 kg steku
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 12 tortilli kukurydzianych
  • 3 papryki, pokrojone w plasterki
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
  • 1/2 szklanki liści kolendry, grubo posiekanych
  • 1 szklanka guacamole
  • 1 szklanka pico de gallo
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 limonki, pokrojone na kliny
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzej grill do temperatury 200°C.
  • 2
    Umieść stek na patelni, a następnie skrop oliwą z oliwek, aby go pokryć. Dopraw solą, pieprzem, chili w proszku, kminkiem, czosnkiem i cebulą w proszku, wcierając mieszankę w stek, aż do równomiernego pokrycia.
  • 3
    Umieść patelnię do pizzy lub grilla na grillu, aby podgrzać przez 5 minut. Dodaj tortille i tosty z każdej strony. Zawiń tortille w folię i przenieś na chłodniejszą stronę grilla, aby utrzymać ciepło.
  • 4
    Dodaj stek na patelnię i smaż z każdej strony, aż będzie przypieczony i brązowy, około 5 minut z każdej strony. Zdejmij stek z patelni i umieścić na desce do krojenia, aby odpoczął przez 5 minut. W międzyczasie dodaj paprykę i cebulę na patelnię, zwiększając ilość oleju w razie potrzeby. Przypraw warzywa solą i podsmaż, aż zmiękną i zarumienią się przez około 5 minut. Pokrój stek w plastry w kierunku przeciwnym do włókien i dodaj na patelnię w celu podgrzania. Udekoruj stek kolendrą.
  • 5
    Przynieś patelnię ze stekiem i papryką do stołu i podawaj natychmiast wraz z ciepłymi tortillami, guacamole, pico de gallo, kwaśną śmietaną i kawałkami limonki.
 
W przypadku delikatnych, soczystych steków fajitas, najlepszym wyborem jest mięsisty stek, zapewniający bogaty smak wołowiny. Zamiast kroić mięso przed gotowaniem, grilluj je w całości, aby zatrzymać soki, a następnie pokrój przed podaniem. Smażąc stek i paprykę w formie do pizzy BBQ, możesz odtworzyć skwierczącą magię restauracyjnych fajitas w dużym formacie na swoim grillu zewnętrznym. Dodaj tortille i trio sosów, aby uzyskać kompletny posiłek, a jedyną rzeczą, którą musisz zapewnić, jest runda orzeźwiającej margarity, aby to wszystko popić.
 
 
Le Creuset