- Mąka
Składniki
- 500 g mąki
- ½ łyżeczki soli
- ½ kostki świeżych drożdży
- 3 łyżki stołowe neutralnego oleju roślinnego
- 325 ml letniej wody
- 5 łyżek stołowych brązowego cukru trzcinowego
- 50 g masła, roztopione i schłodzone
- 25 g brązowego cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 50 g posiekanych orzechów brazylijskich (według upodobań)
-
Przygotowanie
-
1Piekarnik rozgrzać do 40 °C (gaz: poziom ¼, termoobieg: 30 °C).
-
2Naczynie Oblong wstawić do piekarnika w celu podgrzania. W międzyczasie rozpuścić masło na cynamonową skorupkę, a następnie je ostudzić.
-
3Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odczekać chwilę.
-
4W międzyczasie wymieszać razem mąkę, cukier, olej i sól w dużej misce.
-
5Następnie zagnieść mieszankę drożdży mieszadłem hakowym miksera ręcznego przez około 5 minut pod mieszanką mąki. Wyjąć z miski i powtórzyć. Zagnieść krótko rękoma i uformować płaską kulę.
-
6Nasmarować podgrzany Oblong odrobiną oleju, ciasto włożyć do naczynia i zrobić palcem wgłębienia.
-
7Ciasto posmarować połową schłodzonego masła i posypać cynamonem, orzechami i cukrem.
-
8Ciasto wstawić do piekarnika do wyrośnięcia na około 1 godzinę (lub w ciepłe miejsce), aż podwoi swoją objętość.
-
9Po wyrośnięciu ciasta wyjąć Oblong z piekarnika i podgrzać go do temperatury 200 °C (gaz: poziom 6,termoobieg: 190 °C).
-
10Oblong z wyrośniętym ciastem focaccia wstawić do piekarnika i piec 35 minut, aż do uzyskania złotobrązowego koloru.
-
11Posmarować resztą roztopionego masła i podać jeszcze ciepłe ciasto.
-
12Wskazówka: Jeżeli coś zostało, focaccię można podgrzać. Wystarczy owinąć focaccię folią aluminiową i podgrzewać przez 15 minut w niskiej temperaturze w piekarniku.