- Mąka
Składniki
- 25 g drożdży
- 700 ml letniej wody
- 150 ml oliwy
- 20 g soli morskiej
- 1100 g mąki pszennej typ 00 (drobna włoska mąka do pizzy)
- 100 g oliwek
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g suszonych fig
-
Przygotowanie
-
1Do miski wlać drożdże, wodę i 100 ml oliwy z oliwek i mieszać. Stopniowo dodawać sól i mąkę. Zagniatać około 10 minut, aż ciasto będzie wilgotne i gładkie.
-
2Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej 3 godziny.
-
3Nasmarować brytfannę oliwą z oliwek i ostrożnie dodać ciasto.
-
4Następnie rozłożyć je tak, aby wypełniło całą brytfannę. Następnie pozwolić mu rosnąć przez kolejną godzinę.
-
5Rozgrzać piekarnik do 225 ° C. Zrobić palcami małe wgniecenia w cieście i dodać oliwki, orzechy włoskie i suszone figi.
-
6Ciasto polać oliwą z oliwek i posypać solą morską. Umieścić brytfannę w piekarniku i pieczprzez 20 do 25 minut, aż się zarumieni.
-
7Wyjąć z piekarnika i postawić na ruszcie do ostygnięcia. Następnie połamać ją na małe kawałki. Podawać z oliwą z oliwek i solą morską do smaku.