Focaccia z rozmarynem, oliwkami i solą morską

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Focaccia z rozmarynem, oliwkami i solą morską
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 500 ml wody
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 duże gałązki rozmarynu
  • 600 g mąki pszennej
  • Przygotowanie

  • 1
    W misce wymieszać drożdże z wodą. Następnie dodać sól, olej i drobno posiekany rozmaryn.
  • 2
    Stopniowo dodawać mąkę i dobrze wymieszać. Ciasto powinno pozostać wilgotne. Odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin - najlepiej na noc.
  • 3
    Ciasto powinno wzrosnąć dwukrotnie. Nasmarować brytfannę oliwą i dodać ciasto. Następnie pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut w temperaturze pokojowej.
  • 4
    Umieścić pokrywkę na brytfannie i piec w temperaturze 200 ° C przez 30 do 35 minut. Delikatnie dotknąć ciasto palcem, aby sprawdzić, czy jest gotowa.
  • 5
    Wyjąć focaccia i pozwolić jej ostygnąć na blasze do pieczenia.