- Mąka
Składniki
- 500 ml wody
- 20 g drożdży
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 duże gałązki rozmarynu
- 600 g mąki pszennej
-
Przygotowanie
-
1W misce wymieszać drożdże z wodą. Następnie dodać sól, olej i drobno posiekany rozmaryn.
-
2Stopniowo dodawać mąkę i dobrze wymieszać. Ciasto powinno pozostać wilgotne. Odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin - najlepiej na noc.
-
3Ciasto powinno wzrosnąć dwukrotnie. Nasmarować brytfannę oliwą i dodać ciasto. Następnie pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut w temperaturze pokojowej.
-
4Umieścić pokrywkę na brytfannie i piec w temperaturze 200 ° C przez 30 do 35 minut. Delikatnie dotknąć ciasto palcem, aby sprawdzić, czy jest gotowa.
-
5Wyjąć focaccia i pozwolić jej ostygnąć na blasze do pieczenia.