- Mąka
Składniki
- 1 łyżka kakao
- 200 g posiekanej czekolady deserowej
- 200 g pokrojonego masła
- 4 jajka
- 4 żółtka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 100 g cukru
- 50 g mąki
- czekolada do płynnego środka
- 150 g Nugatu z orzechami macadamia
- wysokiej jakości lody waniliowe
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 200 ° C (gaz: poziom 4, termoobieg 180 °C).
-
2Nasmarować cztery foremki Le Creuset w kształcie serca odrobiną miękkiego masła i sypkiego kakao.
-
3Czekoladę i masło rozpuścić w misce. Odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka i żółtka z cukrem do uzyskania kremowej masy. Dodać ekstrakt waniliowy i krem czekoladowy. Przesiać mąkę i kakao, a następnie połączyć wszystkie składniki. Wypełnić foremkę w kształcie serca do połowy ciastem. Wrzucić kawałek czekolady do każdej formy. Dopełnić foremki ciastem do dwóch trzecich wysokości. Piec przez 15-20 minut, aż powierzchnia będzie lekko elastyczna po dotknięciu.
-
4Posiekać nugat na małe kawałki i zmiksować z lodami. Umieścić w zamrażarce, aż lody będą twarde. Podawać z ciastkami czekoladowymi.