Składniki
- 125 g cukru
- 125 g rozpuszczonego masła solonego
- 125 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
- 1 łyżeczka o smaku karmelowym
- 1 szczypta soli
- 200 g gorzkiej czekolady
- 90 g śmietanki kremówki
- 40 g solonego masła
- szczypta soli, opcjonalnie
- 20 g masła i 2 łyżki mąki do wyłożenia formy
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
-
2Oddzielić jajka na marmurkowe ciasto. Ubijać żółtka z cukrem za pomocą robota kuchennego, do uzyskania lekkiej masy.
-
3Dodać roztopione masło. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia i stopniowo dodawać do masy.
-
4Połowę ciasta przełożyć do drugiej miski.
-
5Wlać rozpuszczoną czekoladę do połowy ciasta. Smak karmelowy do drugiej połowy. Dobrze wymieszać oba ciasta za pomocą trzepaczki.
-
6Ubić białko ze szczyptą soli (łyżka powinna pozostać w ubitym białku).
-
7Ostrożnie podzielić białka na pół i dodać je do masy czekoladowo-karmelowej.
-
8Nasmarować brzegi blachy do pieczenia (20 cm) i posypać odrobiną mąki.
-
9Następnie na przemian wlewamy do formy ciasto czekoladowe i karmelowe. Następnie przeciągnąć ciasto wykałaczką lub drewnianym szpikulcem, aby utworzyć typowy wzór ciasta marmurowego.
-
10Piec ciasto w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut.
-
11Na ganache, z grubsza posiekać czekoladę nożem i umieścić w szklanej misce.
-
12W rondelku na średnim ogniu zagotować śmietanę. Zdjąć z ognia i polać czekoladą. Jeśli to możliwe, czekoladę należy całkowicie przykryć. Odstawić na 1 minutę, a następnie delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
-
13Wmieszać masło, aż stanie się błyszczące i gęste.
-
14Wyjąć ciasto z piekarnika i pozwolić mu całkowicie ostygnąć. Rozłożyć ganache obficie na ciasto i podawać.
-
15Wskazówki:
-
16Jeśli chcesz obejść się bez czekoladowego ganache, możesz po prostu posypać marmurowe ciasto odrobiną cukru pudru.
-
17Do tego ciasta bardzo dobrze pasuje również odrobina sosu karmelowego.