Fricassee z kurczaka

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Fricassee z kurczaka
Główne SKŁADNIKI
  • Kurczak
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka z wolnego wybiegu, połówki (można również użyć kurczaka lub ud)
  • 2 łyżki masła
  • Oliwa z oliwek
  • 300 g pokrojonych w plasterki grzybów
  • 4 szalotki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 cytryna, bez skórki
  • 2 duże gałązki tymianku
  • 350 ml bulionu z kurczaka
  • 100 ml białego wina lub 50 ml białego octu zmieszanego z 50 ml wody
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • Płaska natka pietruszki do dekoracji
  • Przygotowanie

  • 1
    Osusz kurczaka ręcznikiem papierowym i dopraw solą. Podgrzej brytfannę Le Creuset 24 cm na średnim ogniu i skrop oliwą z oliwek. Po rozgrzaniu smaż wszystkie kawałki kurczaka partiami, aż będą złote, ale nie w pełni upieczone. Dodaj połowę masła i piecz kurczaka w roztopionym maśle piankowym. Wyjmij z patelni i odłóż na bok.
  • 2
    Dodaj pozostałe masło; po roztopieniu i spienieniu podsmaż szalotkę, aż stanie się miękka. Dodaj czosnek i podsmaż do uzyskania zapachu. Wyjmij szalotkę i czosnek z patelni. Dodaj grzyby i podsmaż do uzyskania złotego koloru.
  • 3
    Odłóż szalotki i czosnek na patelnię i dodaj skórkę z cytryny i tymianek. Zdeglasuj patelnię białym winem lub octem winnym. Zredukuj o połowę. Dopraw i dodaj produkty, zredukuj o jedną trzecią.
  • 4
    Dodaj kwaśną śmietanę do brytfanny i dobrze wymieszaj. Przypraw i dodaj do sosu smażone piersi kurczaka. Połóż pokrywkę na brytfannie i duś na wolnym ogniu przez 5-8 minut. Podawaj z kremowymi puree ziemniaczanym i posiekaną pietruszką lub świeżym tymiankiem.