- Wieprzowina
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki czosnku w proszku
- 250g Chorizo, w plasterkach
- 150 ml białego wina wytrawnego
- 450 ml śmietany
- 2 puszki posiekanych pomidorów
- 1 kg gnocchi
- 250 g tartego parmezanu
- 350 g świeżej bazylii, drobno posiekanej
- sól i pieprz
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać oliwę z oliwek w brytfannie i smażyć cebulę i czosnek, do czasu aż będą półprzezroczyste.
-
2Dodać pokrojone chorizo do brytfanny i lekko je podsmażyć.
-
3Dolać białe wino i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
-
4Następnie dodać śmietanę, pomidory i gnocchi, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
-
5Mieszać delikatnie i kontynuować gotowanie na wolnym ogniu, do czasu aż sos zgęstnieje.
-
6Dodać parmezan, bazylię i przyprawy, wymieszać i podawać.