- Warzywa
Składniki
- 800 g ziemniaków tej samej wielkości
- 1 ekologiczna cytryna
- 30 g masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- 2 żółtka jaj (klasa M)
- 70 g kaszy manny z pszenicy durum lub kukurydzy
- 25 g mąki
- 25 g skrobi ziemniaczanej
- do ciasta: kasza manna z pszenicy durum (na przykład Semola di grano duro rimacinata), mąka lub skrobia
- 100 g masła
- 12-16 liści szałwii
- 60 g parmezanu
-
Przygotowanie
-
1Umyć ziemniaki i ugotować je w rondelku w dużej ilości osolonej wody.
-
2Cytrynę opłukać gorącą wodą, osuszyć i delikatnie natrzeć skórkę. Wyjąć ziemniaki z garnka i pozwolić im trochę ostygnąć. Obrać ziemniaki, gdy są jeszcze ciepłe i dwukrotnie przecisnąć je przez prasę do ziemniaków.
-
3W rondelku rozpuścić masło, dodać gałkę muszkatołową i 2 płaskie łyżeczki soli. Na blasze do pieczenia szybko zagnieść masło z ziemniakami, skórką z cytryny, żółtkami, kaszą manną, mąką i skrobią, aby uformować gładkie ciasto.
-
4Opruszyć deskę do pieczenia lub powierzchnię roboczą odrobiną semoliny z pszenicy durum, mąki lub skrobi. Ciasto podzielić na 4 porcje i uformować każdą porcję na przygotowanej desce do pieczenia w jednolitą, gładką bułkę o grubości 1,5 cm i długości ok. 30 cm, gładząc dłońmi. Za pomocą karty do ciasta lub noża podziel każdą bułkę na kawałki o szerokości 2-3 cm.
-
5Przed dalszą obróbką gnocchi posypać dłonie niewielką ilością skrobi, aby ciasto się nie sklejało.
-
6Zrobić rowki grzbietem widelca i ułożyć gnocchi na gładkiej desce do krojenia.
-
7Niech gnocchi wślizgną się ostrożnie do dużej ilości wrzącej osolonej wody i gotować. Zredukować ciepło. Gdy tylko gnocchi wypłyną na powierzchnię, gotować na wolnym ogniu przez kolejne 1-2 minuty. Następnie wyjąć gnocchi za pomocą łyżki cedzakowej.
-
8Na małej patelni roztopić masło, dodać liście szałwii i wymieszać. Gnocchi polać masłem szałwiowym w naczyniu do pieczenia, posypać parmezanem i natychmiast podawać.