Gorąca czekolada z aromatem tahini

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
1-2 1-2
Gorąca czekolada z aromatem tahini
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 łyżki proszku kakaowego
  • 1–2 łyżeczki tahini do smaku
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 ml gorącej wody
  • bita śmietana, do podania
  • sezam, do podania
  • starta czekolada, do podania
  • Przygotowanie

  • 1
    W małym rondlu podgrzać trochę mleka i odrobinę wody na małym lub średnim ogniu. Dodać kakao i ubić do gładkiej masy. Dodać 1 łyżeczkę tahini i resztę mleka. Ubić i powoli podgrzać. Spróbować napoju i dodać więcej tahini, jeśli jest taka potrzeba.
  • 2
    Ozdobić gorącą czekoladę bitą śmietaną, sezamem i startą czekoladą.
  • 3
      Warianty: Mleko można zastąpić mlekiem kokosowym i pominąć bitą śmietanę.