- Nabiał
Składniki
- 125 g gorzkiej czekolady
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka startej skrobii kukurydzianej
- 2 małe garście małych pianek lub kilka dużych posiekanych pianek
-
Przygotowanie
-
1Czekoladę podzielić na małe kawałki i wlać połowę mleka do rondelka z nieprzywierającą powłoką. Ciągle mieszając delikatnie podgrzać, aż czekolada rozpuści się w mleku.
-
2Skrobię kukurydzianą wymieszać z pozostałym mlekiem i mieszanką czekolady z mlekiem. Zwiększyć nieco temperaturę i mieszać, aż czekolada będzie gorąca i lekko lepka.
-
3Wlać do dwóch kubków i natychmiast posypać piankami. Delikatnie wymieszać, aby niektóre pianki stopiły się na wierzchu czekolady.
-
4Następnie usiąść, napić się czekolady i pozwolić sobie na chwilę relaksu.