- Owoce
Składniki
- 600 g mąki uniwersalnej
- 10 g soli
- 55 g drobnego cukru
- 15 g mieszanki przypraw do wypieków
- 15 g cynamonu
- 60 g masła
- 15 g drożdży suchych
- 375 ml ciepłego mleka
- Skórka z 1 pomarańczy
- 1 jajko
- 120 g rodzynek sułtańskich
- 100 g mąki tortowej
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta proszku do pieczenia
- 5 ml oleju słonecznikowego
- 50 ml mleka
- 65 g cukru kryształu
- 30 ml soku z cytryny
- 30 ml soku pomarańczowego
- Skórka z 1 pomarańczy
- Skórka z 1 cytryny
-
Przygotowanie
-
1Ciasto: Do miski miksera z końcówką do mieszania ciasta przesiej mąkę, wsyp sól, cukier i przyprawy, a potem dodaj pokruszone masło i zagnieść. Dodaj drożdże suche i dobrze wymieszaj. Podgrzej mleko ze skórką pomarańczową, wbij jajko i wymieszaj. Dodaj mieszankę mleczną do suchych składników i wymieszaj na średniej prędkości do utworzenia lepkiego ciasta. W razie konieczności dodaj więcej płynu. Wyrabiaj, aż ciasto przestanie się kleić do miski i będzie delikatne oraz ciągnące.
-
2Przełóż do natłuszczonej miski i przykryj wilgotnym ręcznikiem. Poczekaj, aż ciasto podwoi swoją objętość. Natłuść prostokątną formę do pieczenia i zapiekania Le Creuset z trójwarstwowej stali nierdzewnej 35 cm. Przełóż ciasto na deskę posypaną mąką, upewniając się przy tym, że nie ma w nim pęcherzyków powietrza, po czym uformuj prostokąt, posyp owocami i zawiń jak roladę. Podziel ciasto na 20 równych kawałków, każdy o masie ok. 60 g. Uformuj jednakowe bułeczki. Przełóż je do formy do pieczenia i zapiekania, przykryj wilgotnym ręcznikiem i odstaw, aż podwoi swoją objętość. Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C (200°C z termoobiegiem).
-
3Przygotowanie białej masy: Przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj olej i dość mleka, by uzyskać półpłynną konsystencję. Przełóż do rękawa cukierniczego i nanieś na bułeczki, formując krzyżyki.
-
4Przygotowanie bułeczek: Umieść bułeczki na środkowej półce piekarnika i zmniejsz temperaturę do 200°C (190° z termoobiegiem). Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180°C (170° z termoobiegiem) i przecz jeszcze przez 15–20 minut. Bułeczki powinny nabrać głębokiego złotego koloru.
-
5Syrop: Rozpuść cukier w wodzie w garnku, dodaj skórkę z cytrusów i gotuj na dużym ogniu przez 3 minuty, by powstał syrop.
-
6Lukier: Obficie posmaruj bułeczki syropem od razu po wyjęciu z piekarnika. Odstaw do wystudzenia na dziesięć minut i wyjmij z formy. Podawaj na gorąco z masłem.