- Drób
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1/2 cebuli kopru włoskiego, pokrojonej w cienkie plasterki
- 7 ząbków czosnku, cienko pokrojonych
- 1 drobno posiekana cytryna solna
- 2 l bulionu z kurczaka
- 1/2 kurczaka z grilla
- 2 puszki ciecierzycy
- estragon do dekoracji
- kwiaty kopru włoskiego do dekoracji
- 1 sok z cytryny
- 150 g jogurtu greckiego
-
Przygotowanie
-
1Powoli podgrzewać oliwę z oliwek w okrągłej brytfannie na średnim ogniu.
-
2Dodać cebulę i koper włoski i dusić do uzyskania półprzezroczystości przez około 5-8 minut. Następnie prażyć plastry czosnku przez około 1 minutę. Dodać marynowaną cytrynę i zamieszać. Następnie dodać bulion z kurczaka, zagotować i gotować na wolnym ogniu w niskiej temperaturze.
-
3Usuń mięso z kurczaka z kości i podziel je na małe kawałki wielkości dwóch ugryzień.
-
4Dodać kurczaka i ciecierzycę do bulionu i gotować przez 5-10 minut. Doprawić do smaku.
-
5Udekorować gałązką estragonu i kwiatów kopru włoskiego przed podaniem. Doprawić każdą porcję odrobiną soku z cytryny i łyżeczką greckiego jogurtu.