- Mięso
Składniki
- 500 g mielonej jagnięciny hodowanej na wolnym wybiegu
- ¾ łyżeczki soli
- ½ szklanki świeżej bułki tartej razowej
- 2 szalotki, drobno posiekane w kostkę
- Skórka z połówki cytryny
- 5 ml (1 łyżeczka) suszonego oregano
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- Kilka łodyżek świeżej mięty, drobno posiekanej
- 50 g miękkiej, rozdrobnionej fety
- 1 jajko, lekko roztrzepane
- Świeży sok z cytryny, do wykończenia
- Świeżo młotkowany czarny pieprz
- Hummus oraz podpłomyki – domowej roboty lub gotowe, do podania
- 80 g pistacji, prażonych i grubo posiekanych
- ½ szklanki nasion granatu
- 3 szalotki, drobno posiekane
- duża garść mięty, same listki, grubo posiekane
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 czubata łyżka marynowanych cytryn, drobno posiekanych
- 15 ml (1 łyżka) miodu
- 30 ml (2 łyżki) soku z cytryny
- 60 ml (¼ szklanki) oliwy z oliwek extra virgin
- sól i świeżo młotkowany czarny pieprz, do smaku
-
Przygotowanie
-
1Salsa: umieść wszystkie składniki w płytkiej misce i dokładnie wymieszaj. Schładzaj do momentu podania.
-
2Włóż do dużej miski jagnięcinę oraz pozostałe składniki na koftę. Wymieszaj składniki. Podziel na 8 porcji. Uformuj mięso i nabij na szaszłyki. Przepis wystarczy do przygotowania 8 szaszłyków.
-
3Nagrzej prostokątną płytę grillową ze wzmocnioną powłoką nieprzywierającą Le Creuset 35 cm, aż będzie gorąca. Skrop kofty oliwą z oliwek i smaż na złoto ze wszystkich stron, aż będą całkowicie usmażone.
-
4Podawaj z salsą z pistacji, hummusem i ciepłymi podpłomykami.