Grillowana makrela

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Grillowana makrela
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce morza
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 4 filety z makreli, każdy ok. 90 g
  • 2 łyżeczki lekkiej oliwy
  • 8 cebulek dymek, ok. 150 g
  • 2 główki cykorii porozdzielanej na pojedyncze liście
  • 70 g rzeżuchy
  • 150 g rzodkiewek pokrojonych w cienkie plastry
  • sól i pieprz do smaku
Do wykonania dresingu:
  • 4 łyżki przygotowanego wcześniej sosu chrzanowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki lekkiej oliwy
  • 1 łyżka oliwy extra
  • ½ łyżeczki siekanego szczypiorku
  • ½ łyżeczki siekanego koperku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Przygotowanie

  • 1
    Do wykonania dresingu: chrzan, ocet i musztardę wymieszać, następnie dodać olej ciągle mieszając. Skosztować i dodać ok. 1½ łyżeczki ziół.
  • 2
    Patelnię do grillowania pokropić delikatnie olejem, rozsmarować i rozgrzać na kuchence na lekkim lub średnim ogniu. Sprawdzić temperaturę patelni, sprawdź wskazówki kucharza, zanim dodasz artykuły spożywcze.
  • 3
    Cebulkę dymkę ewentualnie przyciętą, ułożyć na patelni do grillowania, jak tylko będzie gorąca. Grillować od 1½ minuty na stronę aż się zarumieni, ale pozostanie chrupka.
  • 4
    Filety z makreli natrzeć olejem i doprawić. Skórą do dołu grillować od 1 do 1½ minut aż do uzyskania ładnego koloru. Odwrócić i grillować kolejną minutę. Zdjąć z grilla, ułożyć każdy filet na osobnym talerzu.
  • 5
    Składniki sałatki pokropić połową dresingu i rozłożyć na talerzach.
  • 6
    Talerze pokropić drugą połową dresingu i serwować.
  • 7
    Wskazówka kucharza: aby sprawdzić, czy patelnia grillowa jest wystarczająco gorąca należy rozgrzaną powierzchnię spryskać kilkoma kroplami zimnej wody. Jeśli skwierczy i woda prawie natychmist odparowuje, oznacza to, że patelnia jest gotowa do smażenia. Jeśli woda paruje ale nie skwierczy, patelnię należy jeszcze trochę rozgrzać i ponownie wykonać test. Rozgrzewaj pustą patelnię do grillowania nie dłużej niż dwie minuty aby uniknąć przegrzania. Alternatywą do fieltów z makreli są filety z łososia lub pstrąga tęczowego. Jeśli lubisz bardziej soczystą rybę, możesz również ugrillować dwie duże makrele w całości.