- Owoce morza
Składniki
- 4 filety z makreli, każdy ok. 90 g
- 2 łyżeczki lekkiej oliwy
- 8 cebulek dymek, ok. 150 g
- 2 główki cykorii porozdzielanej na pojedyncze liście
- 70 g rzeżuchy
- 150 g rzodkiewek pokrojonych w cienkie plastry
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki przygotowanego wcześniej sosu chrzanowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- ½ łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżki lekkiej oliwy
- 1 łyżka oliwy extra
- ½ łyżeczki siekanego szczypiorku
- ½ łyżeczki siekanego koperku
- Sól i pieprz do smaku
-
Przygotowanie
-
1Do wykonania dresingu: chrzan, ocet i musztardę wymieszać, następnie dodać olej ciągle mieszając. Skosztować i dodać ok. 1½ łyżeczki ziół.
-
2Patelnię do grillowania pokropić delikatnie olejem, rozsmarować i rozgrzać na kuchence na lekkim lub średnim ogniu. Sprawdzić temperaturę patelni, sprawdź wskazówki kucharza, zanim dodasz artykuły spożywcze.
-
3Cebulkę dymkę ewentualnie przyciętą, ułożyć na patelni do grillowania, jak tylko będzie gorąca. Grillować od 1½ minuty na stronę aż się zarumieni, ale pozostanie chrupka.
-
4Filety z makreli natrzeć olejem i doprawić. Skórą do dołu grillować od 1 do 1½ minut aż do uzyskania ładnego koloru. Odwrócić i grillować kolejną minutę. Zdjąć z grilla, ułożyć każdy filet na osobnym talerzu.
-
5Składniki sałatki pokropić połową dresingu i rozłożyć na talerzach.
-
6Talerze pokropić drugą połową dresingu i serwować.
-
7Wskazówka kucharza: aby sprawdzić, czy patelnia grillowa jest wystarczająco gorąca należy rozgrzaną powierzchnię spryskać kilkoma kroplami zimnej wody. Jeśli skwierczy i woda prawie natychmist odparowuje, oznacza to, że patelnia jest gotowa do smażenia. Jeśli woda paruje ale nie skwierczy, patelnię należy jeszcze trochę rozgrzać i ponownie wykonać test. Rozgrzewaj pustą patelnię do grillowania nie dłużej niż dwie minuty aby uniknąć przegrzania. Alternatywą do fieltów z makreli są filety z łososia lub pstrąga tęczowego. Jeśli lubisz bardziej soczystą rybę, możesz również ugrillować dwie duże makrele w całości.